Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemačka neprijatelj Poljske"

Varšava -- Ministarka spoljnih poslova Poljske Ana Fotiga kaže da je Nemačka istorijski neprijatelj Poljske.

Intervju Ane Fotiga listu Interenešenel herald tribjun, čije delove objavljuje poljska štampa, izazvao je žustre reakcije u zemlji, posebno u redovima opozicije. Ana Fotiga je u tom intervjuu optužila današnju Nemačku da, kao istorijski neprijatelj, nastoji da ponizi Poljsku, podrije njen položaj u Evropskoj uniji i NATO-u, a u tom cilju kuje zavere s Rusijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugim istorijskim neprijateljem Poljske.

Kako prenosi poljska štampa, ministarka je za IHT nabrojala sve nepravde koje, prema njenoj oceni, Varšava trpi i danas od Nemačke; između ostalog, to što je vlada prethodnog kancelara Nemačke Gerharda Šredera bez konsultacija s Poljskom ušla s Rusijom u projekt gasovoda na dnu Baltika.

Intervju je izazvao ogorčenije reakcije u poljskoj opoziciji nego u nemačkoj diplomatiji, s obzirom na to da će Ana Fotiga biti na funkciji još nekoliko meseci, do vanrednih parlamentarnih izbora, na jesen.

Optužbe bez presedana na račun Berlina, po oceni opozicionih političara, svedoče o tome da vladajuća stranka Pravo i pravda, braće Kačinjski, želi da osvaja glasove birača na imaginarnom strahu i navodnoj odbrani Poljske od izmišljenog spoljnog neprijatelja.

"Pothranjivanje straha od suseda preko reke Odre u vreme predizborne kampanje može da ima pogubne posledice na međunarodni položaj Poljske", upozorio je danas za list Đenjik zvaničnik najjače poljske stranke, opozicione liberalne Građanske platforme, Gžegož Šetina.

Ambasadorka Nemačke u Poljskoj Juta Fraš izjavila je da kancelarka Nemačke Angela Merkel neće komentarisati intervju. "Bojim se da će u predizbornoj kampanji u Poljskoj toga biti više. Ne želimo da to ignorišemo, ali učinićemo sve da to ne uzrokuje pogoršanje odnosa", kaže za Đenjik Juta Fraš.

Ambasadorka je dodala da, iako je imidž Poljske u Nemačkoj u poslednje vreme pogoršan, većina Nemaca još ume da razluči ono što govore političari od istinskih susedskih dobrih odnosa dvaju naroda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.