Nemačka ministarka priznala svoju homoseksualnost

Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka ministarka priznala svoju homoseksualnost

Ministarka za kulturu i obrazovanje savezne pokrajine Hesen Karin Volf prva je nemačka političarka na visokom položaju koja je obelodanila da je opredeljena homoseksualno.

Političar konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koja je ranije bila nastavnica veronauke, juče se pojavila na tradicionalnom letnjem festivalu bulevarskog lista "Bild" u pratnji prijateljice.

Tabloid sa višemilionskim tiražom je, uz ministarkinu saglasnost, na naslovnoj strani objavio sliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa tekstom koji počinje pohvalom ministarkinoj hrabrosti.

Karin Volf i njena partnerka koja je predsednica Udruženja nemačkih osteopata, i koju je upoznala tokom terapije protiv bolova u leđima, izjavile su da očekuju da je ovim zanimanje za njihov privatni život okončano.

Proteklih godina je nekoliko muškaraca iz vrha nemačkog političkog života javno priznalo homoseksualnost: popularni socijaldemokratski gradonačelnik Berlina koji ima status federalne jedinice, Klaus Voverajt, šef opozicionih Liberala Gido Vestervele i konzervativni gradonačelnik Hamburga koji je takođe i savezna pokrajina, Ole fon Bojst.

Neuporedivo je veći broj javnih ličnosti iz kulture i zabave koje su proteklih godina objavile svoju homoseksualnost, među njima i nekoliko najcenjenijih nemačkih TV-voditelja.

Karin Volf je, međutim, prva žena u nemačkoj politici koja je priznala da voli osobu istog pola, a vest sa fotografijom "Bilda" prenele su sve veće nemačke novine.

Nemačko udruženje homoseksualaca i lezbejki je povodom izjave ministarke Volf izrazilo nadu da će "ovaj korak biti podsticaj za vladu u Hesenu da se ubuduće više posveti smanjenju diskriminacije ove grupe ljudi".

Ministarka iz Hesena je pre samo nekoliko dana takođe dospela na prve stranice nemačke štampe jer je zatražila da se u školama na nastavi biologije pored Darvinove teorije evolucije, predaje i tzv. kreacionistička teorija zasnovana na biblijskim tekstovima, što je izazvalo žestoku kritiku naučne javnosti.

Deo medija sada ocenjuje da je ministarka namerno prvo predložila ovu "novinu" u nastavi, a tek potom priznala homoseksualnost da bi omekšala svoje konzervativne partijske kolege.

CDU se teško može nazvati strankom koja je sasvim odbacila predrasude prema homoseksualcima. Konzervativci su se pre nekoliko godina žestoko protivili zakonu bivše socijaldemokratsko-zelene vlade kojim je omogućeno sklapanje braka meju osobama istog pola.

Od te zakonske izmene 2001. do 2005. samo je u Berlinu sklopljeno oko 4.150 homoseksualnih "registrovanih zajedenica" kako se u zakonu nazivaju, u Bavarskoj oko 2.050, u Šlezvig-Holštajnu oko 680.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.