Nemačka i SAD se oglasili na godišnjicu trovanja Navaljnog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2022, 23:13

Nemačka i SAD se oglasili na godišnjicu trovanja Navaljnog

Na drugu godišinjicu trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Nemačka i SAD su se oglasile i pozdravile njegovu istrajnost, jer je i dalje zatvoren u Rusiji zbog optužbi za koje Berlin i Vašington kažu da su politički motivisane.

"Navaljni je jedva preživeo pokušaj ubistva. Uspeo je da se oporavi u Nemačkoj. Razgovarao sam sa njim dok je bio u Nemačkoj i shvatio koliko je hrabar taj čovek koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se vratio u Rusiju jer je želeo da se bori za demokratiju, slobodu i vladavinu zakona. Trebalo bi o tome da razmislimo", kazao je nemački kancelar Olaf Šolc, preneo je AP.

Američki Stejt department pozvao je na momentalno puštanje Navaljnog iz zatvora i osudio akcije ruske vlade protiv opozicionih figura i nezavisnih medija.

"Nije slučajno da je agresiju Kremlja u Ukrajini pratila pojačana represija u Rusiji", kazao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Navaljni je danas tvitovao da "ponovo slavi svojo drugi rođendan na dan kada su pokušali da ga ubiju".

"Iz nekog razloga, nisam umro. Moj slučaj je razotkrio Putina i njegov sistem do te mere da se pokazalo da je njegov režim ne samo zločinački, već i disfunkcionalan i neuspešan", poručio je Navaljni.

Navaljni trenutno služi zatvorsku kaznu od 11 godina i šest meseci nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovnog otpusta, prevaru i nepoštovanje suda.

On tvrdi da su sve optužbe izmišljene kao izgovor da se zatvori i osujete njegove političke ambicije.

Navaljni je uhapšen 2021. kada se vratio u Rusiju iz Nemačke gde je lečen od onoga, za šta su zapadni laboratorijski testovi pokazali da je bio pokušaj da se otruje sovjetskim nervni agensom, dok Moskva negira da je pokušala da ga ubije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.