Izvor: B92, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Opasnost od terorista

Berlin -- Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Volfgang Šojble upozorio je na opasnost atomskog napada terorista.

''Mnogi stručnjaci su u međuvremenu uvereni da se još samo radi o tome kada će do takvog napada doći, a ne da li će doći'', rekao je Šojble u intervjuu nemačkom listu ''Frankfurter algemajnce cajtung'' . Šojble je poznat po veoma oštrim, ponekad, kako smatraju njegovi politički neistomišljenici zakonski kontroverznim predlozima mera u brobi protiv terorizma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar je, takođe, savetovao opuštenost, jer ''nema smisla'' da, kako je rekao, ljudi preostalo vreme unište razmišljajući o "propasti sveta''.

''Bild am Zontagu'' je Šojble takođe kazao da je sigurnosna situacija u Nemačkoj poboljšana posle nedavnog hapšenja trojice osumnjičenih za terorizam.

Međutim, ''Bild am Zontag'' komentariše da bi - ili Šojble ili kancelar Angela Merkelova - ukoliko je situacija tako dramatična kao što se opisije, trebalo pred poslanike Bundestaga, donjeg doma parlamenta, da izađu sa vladinom deklaracijom.

Nemačka štampa takođe saznaje da tri osobe osumnjičene za terorizam, od kojih su dve Nemci, preobraćenici u islam, ćute pred istragom, kao i da je Adem J. od 1997. do 2002. radio u sigurnosnoj službi železnice na frankfurtskom aerodormu.

Inače je Šojble je najavio veće napore u poboljšanju bezbednosnih tehnike i rekao da će u tom cilju biti povećane investicije i u Nemačkoj i na evropskom nivou.

U sledeće tri godine, prema ocenama Šojblea, savezna vlada u Berlinu treba da investira oko 123 miliona evra u istraživanje u oblasti sigurnosti, dok će Evropska unija u sledećih sedam godina investirati 1,4 milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.