Izvor: B92, 07.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Bez dogovora sa sindikatom

Berlin -- Pregovori nemačke vlade i nezavisnog sindikata javnog sektora prekinuti su bez dogovora o povećanju plata od osam odsto.

Sindikat je tražio povišicu plata od osam odsto za oko dva miliona državnih i lokalnih radnika u javnom sektoru, što bi važilo retroaktivno od 1. januara, a odbacio je ponudu vlade za povećanje plata od pet odsto u naredne dve godine.

Glavni pregovarač vlade sa sindikatom, Volfgang Šojble saopštio je na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su se obe strane složile da se uvede treća strana, koja bi bila medijator ovog spora.

Nakon toga, održaće se novi pregovori 29. marta, kada se očekuje i da će ovaj problem biti konačno rešen.

"Radno vreme je takođe važna stavka u raspravi ove dve strane, pošto radnici smatraju da bi prekovremeni rad trebalo da bude plaćen", navode predstavnici sindikata,ističući da "u poslednje četiri godine plate nisu pratile porast cena".

Šojble je rekao da nije moguće postići dogovor o promeni radnog vremena.

Kako predstavnici sindikata navode, ukoliko se ne postigne dogovor do kraja meseca, doći će do generalnog štrajka.

Poslednjih dana, oko 100.000 službenika javnog sektora održalo je štrajkove upozorenja koji su uticali na rad obdaništa, bolnica i javnog transporta.

U Nemačkoj će sledeće nedelje početi nova serija štrajkova, pošto su vozači tramvaja u poslednnih mesec dana zaoštrili raspravu sa glavnim operaterom "Dojče Banom" oko povišenja plata, što bi, kako ekonomisti upozoravaju, moglo da košta najveću evropsku ekonomiju milionima eura.

Sstrajkovi javnog prevoza su već desetkovali tramvaje, autobuse i podzemnu železnicu trecćeg dana trajanja.

Osim zaposlenih na aerodromima širom Nemačke, štrajkacima su se pridružili i zaposleni u podzemnoj železnici, javnom prevozu, bolnicama i drugim javnim službama.

Štrajk radnika u javnom sektoru počeo je u utorak u svih 16 nemačkih država.

Evropska centralna banka smatra da bi zbog ovih pregovora u javnom sektoru moglo da dođe do povećanja inflacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.