Nemačka: Alarmantan rast stope inflacije

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Alarmantan rast stope inflacije

BERLIN - Nemački zavod za statistiku zabeležio je u aprilu stopu inflacije od 2,4 odsto, najveću u protekle tri godine, a stručnjaci prognoziraju dalja poskupljenja, od kojih neće biti pošteđene ni zemlje jugoistočne Evrope.

Stopa inflacije u Nemačkoj porasla je prvenstveno zbog poskupljenja goriva što su najpre osetili vozači. Neki od njih, koji ne zarađuju baš mnogo, prokomentarisali su da trećinu zarade potroše za gorivo.

"U ovom trenutku ima mnogo razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za dalji rast inflacije, a jedan od njih je, na primer, razvoj političke situacije u Severnoj Africi", izjavio je za Dojče vele Ralf Zolven iz "Komercbanke".

Cene su u stalnom porastu od jeseni prošle godine. Sve dok inflacija nije veća od dva odsto, Evropska centralna banka ne vidi opasnost za stabilnost cena.

Međutim, budući da je inflacija u Nemačkoj, koja važi za najveću ekonomsku silu Evrope, prešla tu bolnu granicu, a trend je u porastu, u Evropskoj centralnoj banci se polako primećuje alarmantno raspoloženje.

Povod evropske banke za najnižu kamatnu stopu u istoriji od jedan odsto u poslednje dve godine, bio je podsticaj evropske privrede tokom finansijske krize.

Zbog sve većeg rizika od rasta inflacije, Evropska centralna banka, koja je zadužena za davanje kredita bankama država EU, uskoro će povećati svoje kamatne stope.

Kamatna stopa je već podignuta sa jedan na 1,25 odsto, početkom meseca, ali tu očito neće biti kraj. Banke koje budu pozajmljivale novac od Evropske centralne banke, automatski će povećati stope svojih kredita, što će se opet najpre odraziti na džep potrošača i preduzetnika.

Taj rast će uticati i na banke u jugoistočnoj Evropi, koje se najvećim delom nalaze u vlasništvu nekih od zapadnoevropskih banaka, a time i na potrošače i preduzetnike.

"Stručnjaci poručuju da će poskupljenja uzeti još više maha i da će nam novčanici na kraju biti još tanji", izjavio je Štefan Volf sa Frankfurtske berze.

On je dodao da je to "prilično neverovatan razvoj, ako uzmete u obzir činjenicu da smo još pre nekoliko meseci imali strah od pada cena, odnosno deflacije, ali cene su ipak u stalnom porastu. Ovde se, pre svega, sa velikom brigom posmatra porast cene energije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.