Izvor: Press, 18.Maj.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko se opet igra zabranjenom hemikalijom. Ako se tako nastavi..

Pre više od tri decenije, tačnije 1987. godine, Montrealskim protokolom zabranjena je upotreba brojnih hemikalija koje razaraju ozonski omotač, između ostalog i hlorofluorougljenika (CFC-11).

Foto: Thinkstock


Ipak, čini se da je neko odlučio da se ogluši o ovu zabranu, s obzirom na to da je nedavno zabeležen misteriozni porast emisije CFC-11. 

Istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su utvrdili da dolazi iz pravca Istočne Azije, piše Gardijan. 

"Bavim se ovim merenjima već više od 30 godina, i ovo je jedna od najfrapantnijih stvari koje sam video do sada. Bio sam zapanjen. Zaista se čini kao da je neko iznova prizvodi", rekao je vodeći naučnik istraživanja Stiven Moncka iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA), zadužene za merenja količine hemikalija u atmosferi. 

CFC-11 je nekada korišćen za hlađenje, i druga je najštetnija hemikalija obuhvaćena Montrealskim protokolom. 

SAD su prestale da ga proizvode 1996. godine, a svetska proizvodnja je skoro u potpunosti obustavljena do 2007. 

Altnernativne supstance su već dugo dostupne, ali su skuplje od CFC-11, piše Vašington post. 

Ukoliko se nedozvoljena emisija nastavi, oporavak ozonskog omotača mogao bi da bude znatno usporen.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.