Neke bele rode zazimile u Srbiji, treba im pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2021, 18:05

Neke bele rode zazimile u Srbiji, treba im pomoći

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica saopštilo je danas da je i ove zime dobilo pozive od građana da se zaštite bele rode koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji.

U saopštenju navode da su u Leskovcu trenutno tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode.

U gotovo svim slučajevima rode su viđene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata, ili na stubovima za prenos električne energije.

Bele rode su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike, a u naše krajeve vraćaju se tokom marta. Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane tokom hladnog dela godine.

Društvo za zaštitu ptica apeluje na građane da im jave kad vide bele rode, te da ih bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i uznemiravaju, jer time mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.