Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2020, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja gneva u Libanu zbog ekonomske krize i političkog vakuma

Libanski demonstranti ponovo masovno protestuju zahtevajući okončanje jednomesečnog političkog vakuma.

Policija ih je sinoć u Bejrutu rasterivala suzavcem na početku "nedelje gneva" kako su protesti nazvani.

Od utorka je obnovljena blokada velikih auto-puteva, a policijske jedinice zadužene za rasterivanje nereda naoružane palicima i sa štitovima su se suprotstavile stotinama demonstranata ispred libanske centralne banke, javio je dopisnik Frans presa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Demonstranti od kojih su neki bacali kamenice na policajce, a drugi delili luk da se zaštite od suzavca su rasterani.

Bezbednosne snage su na Tviteru osudile "napade" predvođene "izgrednicima" koji su bacali i petarde na policajce.

Protesti započeti sredinom oktobra smanjeni su poslednjih nedelja, ali su ovih dana obnovljeni i sve više su na meti banke i državne institucije koje se optužuju da vode Liban u propast.

Demonstracije širom zemlje podstaknute su ekonomskom krizom najgorom od građanskog rata u Libanu koji je trajao od 1975. do 1990. godine.

Liban, opterećen dugovima, bez vlade je otkako je Saad Hariri podneo ostavku na funkciju premijera 29. oktobra jer političke stranke nisu uspele da se dogovore o sastavu novog kabineta.

Za novog premijera imenovan je profesor i bivši ministar obrazovanja Hasan Diab još 19. decembra, ali on još uvek pokušava da obrazuje vladu.

Pošto raste kriza likvidnosti i troškovi života, demonstranti su se vratili na ulice da apeluju na političare da brzo oforme vladu eksperata kako bi odgovorila na njihove zahteve.

Oni su od utorka ujutru blokrali ključne auto-puteve u i oko Bejruta kantama za đubre i zapaljenim automobilskim gumama.

Mnogi Libanci ostali su bez posla ili su im plate prepolovljene u poslednjih meseci, a vrednost libanske funte u odnosu na američki dolar je skoro upola manja.

Predsednik Libana Mišel Aun je u obraćanju preko televizije apelovao da se da više vremena kako bi se našli odgovarajući kandidati za ministre i obrazovala vlada koja će doneti program za prevazilaženje ekonomske i finansijske krize.

Demonstracije su obnovljene ne samo u Bejrutu, već i u Tripoliju na severu i na jugoistoku u gradu Hasbaja.

Demonstrira se ponovo od subote kada su se hiljade ljudi okupile širom zemlje da izraze svoje nezadovoljstvo.

Svetska banka je upozorila na recesiju koja bi mogla dovesti da broj siromašnih u zemlji poraste od trećine na polovinu stanovništva.

I pre početka protesta ekonomski rast u Libanu je naglo usporen dok su trajali politički zastoji poslednjih godina i rat u susednoj Siriji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.