Neću da  budem talac svoje knjige

Izvor: Blic, 16.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neću da budem talac svoje knjige

Roberto Savijano, autor knjige „Gomora" o napolitanskoj mafiji Kamori, odlučio je da „barem na neko vreme" napusti Italiju nakon policijskih saznanja da klan Kazalezi planira da do katoličkog Božića likvidira njega i karabinjere iz njegove pratnje.

Savijano se poslednje dve godine nalazi pod zaštitom policije i stalno se seli iz bezbednosnih razloga, a u izjavi koju je objavila rimska „Republika" naveo je da mu je „dozlogrdio uspeh" koji je u Italiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i svetu postigla njegova knjiga.

„Baš me briga za uspeh. Želim život, eto to želim. Želim kuću. Želim da se zaljubim, popijem pivo u društvu, odem u biblioteku. Želim da se šetam, da se sunčam, da majci odem u posetu, a da je ne preplašim nenajavljenim dolaskom. Želim oko sebe prijatelje sa kojima ću da se smejem, a ne da pričamo stalno o meni i samo o meni, kao da patim od neizlečive bolesti, a oni su došli da me posete zato što moraju. Majku mu, imam samo 28 godina", napisao je Savijano.

Iz izvora bliskih Savijanu juče je za „Blic" navedeno da „mogućnost njegovog odlaska iz Italije treba očigledno ozbiljno shvatiti". Pisac je u izjavi koja je objavljena i na njegovom zvaničnom sajtu napisao da „misli da ima pravo na pauzu" i da „u ovom trenutku ne vidi razlog da nastavi da živi kao do sada, kao zatočenik samog sebe, svoje knjige, svog uspeha".

„Želim da pišem i dalje, jer je to moja strast i moj način otpora, a da bih mogao da pišem, moram da zaronim ruke u realnost, da osetim mirise i znoj, a ne da živim sterilno kao u nekoj hiperbaričnoj komori, u kasarni okružen karabinjerima - danas ovde, sutra 200 kilometara dalje - premeštan kao paket, ne znajući šta se desilo i šta će se desiti", naveo je Savijano.

On je nakon jučerašnjeg objavljivanja u medijima plana napolitanske mafije da na njega izvrši atentat do katoličkog Božića, proveo dva sata u Tužilaštvu u Napulju u razgovoru sa Frankom Robertijem, tužiocem i koordinatorom regionalne Direkcije za borbu protiv mafije. Prema saznanjima policije, plan Kamore je da tokom jednog od Savijanovih preseljenja, tokom kojih ga obezbeđuju dva blindirana automobila u kojima se nalaze karabinjeri, izvrše atentat na autoputu koji povezuje Rim sa Napuljom. Prema rečima Orestea Spanjuola, jednog od Kamorinih ubica koji je nakon nedavnog hapšenja pristao da bude svedok saradnik, Đuzepe Setola, vođa jedne od bandi klana Kazalezi, „tražio je da kupi eksploziv sa daljinskim detonatorom" i rekao da je to „lak način da se neko ubije".

Policija je poslednjih meseci povela odlučniju borbu protiv napolitanske mafije, pogotovo klana Kazalezi koji je pretio Savijanu, a akcije karabinjera su još više pojačane nakon surove likvidacije šestoro Afrikanaca u mestu Kastelvolturno 18. septembra ove godine, koje su počinili Spanjuolo i druge Kamorine ubice. Podršku Robertu Savijanu da istraje u razotkrivanju nedela Kamore pružio je juče ponovo Đorđo Napolitano, predsednik Italije, i dodao da je „osigurao brigu o njegovoj bezbednosti".

- Roberto Savijano rođen je u Napulju 1979. godine, gde je diplomirao filozofiju na Univerzitetu „Federiko Drugi".

- U Italiji sarađuje s listovima „Espreso" i „Republika", u SAD s „Vašington postom" i „Tajmom", u Španiji s „Paisom", u Nemačkoj s „Cajtom" i „Špiglom".

- Proslavio ga je roman „Gomora" objavljen 2006, zbog kojeg ga je napuljska mafija Kamora osudila na smrt.

- U procesu „Spartak” 19. juna ove godine potvrđena je doživotna robija za 16 članova mafijaškog klana Kazalezi koji preti Savijanu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.