Neće biti sečenja tela pokojnog pape Jovana Pavla Drugog

Izvor: S media, 17.Jan.2011, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti sečenja tela pokojnog pape Jovana Pavla Drugog

Uticajni krakovski metropolit, kardinal Stanjislav Djiviš, saopštio je da će se u Poljskoj posle beatifikacije voljenog "poljskog pape" Jovana Pavla II 1. maja u njegovoj domovini pojaviti relikvije, ali da neće biti sečenja tela kao kod nekih drugih svetaca.

"Bio sam a i dalje sam protiv parčanja tela. Ali relikvija ima i biće ih", kazao je Djiviš, nekadašnji lični sekretar Jovana Pavla II.

On je time prekinuo polemiku i nagadjanja oko toga da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << glavna relikvija novog kulta Jovana Pavla II u Poljskoj zaista biti ampula u kojoj je papina krv.

Uzeta je prilikom jedne od laboratorijskih analiza a sveštenici u Vatikanu su ubedili lekare da tu ampulu ne unište, kako nalažu propisi, već da je predaju Djivišu, koji je i izvršilac testamenta pokojnog pape.

Krakovska kurija Poljske katoličke crkve želi ampulu da postavi u kristalno postolje i stavi na oltar u budućem Centru Jovana Pavla II u Krakovu. Papina krv kao relikvija izazvala je u Poljskoj polemiku, čak i u samoj katoličkoj crkvi.

Neki slobodoumniji katolički sveštenici podsetili su da su relikvije bile obavezni deo kulta kada ljudi nisu umeli da čitaju i pišu i imali magijsko poimanje sveta, a da danas nema smisla uvoditi ponovo takve srednjovekovne običaje.

"To je velika hrišćanska tradicija od prvih stoleća hrišćanstva. Mi o Jovanu Pavlu II ne govorimo kao o mučeniku, ali on jeste prolio svoju krv na Trgu Svetog Petra, to ne možemo da zaboravimo", kazao je za današnju Gazetu viborču papin prijatelj, kardinal Djiviš.

U Poljskoj je veliko oduševljenje izazvala odluka Vatikana iz prošle sedmice da se prizna da je Jovan Pavle II učinio čudo, odnosno da je preko molitvi njemu iscelio jednu francusku kaludjericu obolelu odParkinsonove bolesti, nakon čega je beatifikacija zakazana za 1. maj.

Mnoštvo Poljaka vernika uvereno je da ne smeju da ne budu u Vatikanu na dan beatifikacije, i sva mesta u domovima za hodočasnike u Rimu gde odsedaju Poljaci već su za taj dan popunjena.

To veliko interesovanje Poljaka iskoristile su i niskobudžetne aviokompanije koje su dva puta poskupele avionske karte za letove iz Poljske u Rim oko datuma beatifikacije.

Beatifikacija znači odobrenje lokalnog kulta a Poljaci čekaju na još jedno potvrdjeno čudo koje bi omogućilo da Vatikan Jovana Pavla II proglasi za sveca.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAPI JOVANU PAVLU II NEĆE BITI SEČENI DELOVI TELA

Izvor: Kurir, 17.Jan.2011

VARŠAVA - Uticajni krakovski metropolit, kardinal Stanjislav Điviš, saopštio je da će se u Poljskoj posle beatifikacije voljenog "poljskog pape" Jovana Pavla Drugog 1. maja u njegovoj domovini pojaviti relikvije, ali da neće biti sečenja tela kao kod nekih drugih svetaca..."Bio sam, a i dalje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.