Izvor: B92, 15.Mar.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)znanje britanskih đaka

London -- Kraljica Elizabeta II pronašla je telefon, a fizičar Isak Njuton vatru, rezultati su najnovijeg istraživanja znanja britanskih učenika.

Na pitanje ko je pronašao telefon, jedan od deset učenika je odgovorio da je za to otkriće zaslužna kraljica, prenose mediji. Petina od 1 000 anketiranih učenika misli da su prvi ljudi na Mesecu bili junak serijala "Ratovi zvezda" Luk Skajvoker i britanski industrijalac Ričard Branson.

Čak 60 odsto učenika uzrasta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od devet i 10 godina uvereno je da je Isak Njuton, engleski fizičar, matematičar i astronom pronašao vatru, dok 16 odsto učenika misli da je Njuton odgovoran za pronalazak interneta.

Istraživanje je pokazalo da bi veliki procenat britanskih učenika više voleo da dobije Nobelovu nagradu za nauku, nego da pobedi u muzičkom šou "X Factor".

Da je telefon pronašao Aleksander Graham Bel znalo je osam od 10 dečaka i 69 odsto devojčica, dok su ostali, osim Elizabete II, kao tačne odgovore, zokružili Čarlsa Darvina i Noela Edmonsa.

Mediji u Londonu konstatuju da je britansko istraživanje pokazalo da su američki učenici u neznanju dobili dostojnu konkurenciju.

Većina američkih 17-godišnjaka ne zna na karti da pokaže Evropu, a svaki drugi ne zna ko je bio Adolf Hitler, prenosi agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.