Ne želi više da vidi Doris Pak

Izvor: Politika, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne želi više da vidi Doris Pak

Vi ste svojim ponašanjem zaslužili epitet neprijatelja RS i Srba kao naroda, poručio je Milorad Dodik

Od našeg stalnog dopisnika
BANJALUKA, 26. decembra – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo predsednici Komisije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za jugoistočnu Evropu Doris Pak poručivši joj, između ostalog, i ovo: "Formalno i neformalno, ne želim da se sretnem s vama nikada više u životu, pa vas molim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da mene i građane RS poštedite svog prisustva."

Dodik je reagovao na intervju koji je Pakova dala jučerašnjem sarajevskom "Dnevnom avazu. Ona je, između ostalog, rekla da vlasti u BiH treba da odustanu od ranije dogovorenih ustavnih amandmana i da posao treba početi iz početka. Takođe, navela je da entitetski princip glasanja nije dobar, da je Dodik izigrao sporazum o reformi policije, a njegove izjave o referendumu ocenila neprihvatljivim. Takođe, optužila je Dodika da je 1998 – kada je prvi put bio predsednik Vlade RS – novac iz evropskih fondova potrošio uglavnom na razvoj Laktaša, opštine u kojoj živi.

Ističući da sa Doris Pak ne vredi razgovarati činjenicama, jer one za nju "ne bi imale nikakvu vrednost", Dodik kaže da razume njene motive: "Vi ste i ranije, a i sada, svaku svoju političku akciju vodili isključivo sa ciljem promovisanja interesa jednog naroda i jedne crkve u BiH", uvijajući to u oblandu "tobožnjeg poštovanja ljudskih prava i promociju evropskih vrednosti". To, navodi Dodik, samo po sebi ne bi bilo loše da Pakova "kao oruđe pri postizanju tog cilja" nije vodila "ogorčenu kampanju protiv svega što je srpsko". Zbog toga su njeni istupi "uvek za posledicu imali cementiranje crno-bele slike o BiH u kojoj su Srbi i RS jedini krivci za sve". Takvi su, po Dodikovom mišljenju, i stavovi Doris Pak o promenama Ustava BiH, kojim nipodaštava ogroman trud koji su na ovom polju uložili domaći političari i američka administracija.

"Umesto kompromisa, koji značajno jača ulogu i nadležnosti centralnih organa, vi sada promovišete promene koje, ma kako vešto vi to sakrivali, znače isključivu dominaciju jednog naroda nad preostala dva. Moram da vam kažem, gospođo Pak, vaše učešće u promovisanju bilo kakvih promena i reformi u BiH pouzdan su znak da se te promene nikad neće desiti. Vaša dosadašnja malicioznost obavezuje mene i sve druge predstavnike RS da svaku vašu inicijativu u startu odbijemo", napisao je Dodik u otvorenom pismu, koje je osim Doris Pak upućeno i svim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Predsednik Vlade RS dalje piše da se i on, kao i Doris Pak, zalaže za federalno uređenje BiH, sa tri ravnopravna multietnička entiteta. Razlika je u tome što su njegove namere iskrene, dok je njene "stvarne stavove nemoguće saznati". Jer, ono što Pakova govori javno i ono za šta se zalaže "iza zatvorenih vrata uvek je bilo dijametralno suprotno". Dodik je odbacio i navode da je Pakovu ikad molio za pomoć, naglasivši da mu pomoć od nje "nije potrebna niti je dobrodošla". On je demantovao da je novac evropskih fondova potrošio na razvoj Laktaša.

Podsećajući da su ga građani RS izabrali za svog predstavnika "i čoveka da u njihovo ime razgovara i odlučuje o najvažnijim pitanjima", Milorad Dodik kaže: "Zbog toga imam puno pravo da vas u ime tih građana i u svoje lično ime zamolim da nas poštedite svog daljeg angažmana po bilo kojem od pitanja koja se tiču RS. Vi ste bili i ostali primer kako ne treba da se ponaša visoki međunarodni zvaničnik u kompleksnim i osetljivim pitanjima, te ste svojim ponašanjem zaslužili epitet neprijatelja RS i Srba kao naroda".

B. Marić

[objavljeno: 27.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.