Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne zaboraviti holokaust"

Pariz -- Premijer Francuske Fransoa Fijon traži od mladih Francuske da ne zaborave strahote holokausta.

Fijon je na komemoraciji povodom 65. godišnjice dovođenja Jevreja na nekadašnji velodrom u Parizu, koji je u noći između 16. i 17. jula 1942. bio tranzitni logor za hiljade njih, izjavio da se ti "časovi sramote" ne smeju zaboraviti.

Tog dana 1942. godine 13.152 Jevrejina uhapšena su na području Pariza, a njih 8.160, uglavnom dece, zadržano je na stadionu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre no što je poslato u nacističke logore smrti. "Jedino uz puno prepoznavanje svetlosti i senki prošlosti, nacija uči i razvija se", rekao je Fijon.

"Kada glas onih koji su proživeli tu tragediju utihne, na vama, mladima Francuske, ostaće da prenosite njihove reči, njihova sećanja. Vi ćete to učiniti za njih, učinićete to za Francusku", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.