„Ne razbuktavamo rat u Sudanu“

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ne razbuktavamo rat u Sudanu“

Bi-Bi-Sijev dokumentarac koji insinuira da je Kina prekršila embargo Ujedinjenih nacija na trgovinu oružja u Darfuru je pristrasan i pravljen je sa zadnjim namerama, izjavio je u ponedeljak specijalni izaslanik Kine u Darfuru, prenosi kineski list na engleskom jeziku Čajna dejli.

Ovaj „istraživački“ dokumentarac, koji je pušten u ponedeljak uveče, prikazuje kineske kamione tipa „dongfeng“ u zapadnom Darfuru i insinuira da njihove oznake pokazuju da su oni izvezeni u Sudan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tokom 2005. nakon što je uveden embargo na oružje UN.

Dokumentarac, nazvan „Kina razbuktava rat u Darfuru“, takođe citira neimenovane izvore koji su navodno rekli da Kina obučava pilote za mlaznjake koji se izvoze u Sudan.

„Ova emisija je veoma pristrasna“, izjavio je Liu Guiđin, specijalni izaslanik za Darfur. Kina nijednom nije prekršila embargo Ujedinjenih nacija, kaže on. „Obim kineske prodaje oružja je veoma mali i ona se nikada ne obavlja sa entitetima koji nisu suvereni. Mi imamo striktne sertifikate o krajnjim korisnicima“, izjavio je on.

Inače, piše Čajna dejli, Kina uopšte nije glavni dobavljač oružja za Sudan, „što je činjenica koju zapadni mediji uvek nekako zaborave“. U stvari, jedan izveštaj iz stokholmskog Instituta za mirovna istraživanja koji je objavljen u martu ove godine kaže da je na Kinu u periodu od 2003. do 2007. godine otpalo samo osam procenata ukupnog oružja koje je Sudan uvezao, navodi list.

„Neke zapadne zemlje tradicionalno dostavljaju oružje afričkim nacijama i one ubedljivo nadmašuju Kinu - kako po kvantitetu, tako i po kvalitetu isporuka,“ izjavio je Dai Jan, bivši kineski diplomata koji je služio u Gani.

Inače, informativni veb-sajt Global tajms citirao je vojne stručnjake koji su rekli da „nije objektivno“ svrstavati kineske kamione u „vojnu opremu“ kada sudanska vojska, policija, pa čak i pobunjenici koriste mnoge druge tipove kamiona i druga vozila, navodi Čajna dejli.

„Neki na zapadu pokušavaju da naduvaju pitanje Darfura... i nastoje da zakuvaju nove nevolje“, izjavio je Ma Žengang, predsednik kineskog Instituta za međunarodne studije.

„Nekoliko snimaka kineskih kamiona u Darfuru ne može se koristiti kao optužba protiv Kine da doliva ulje na vatru u Darfuru,“ izjavio je Liu.

„Ministar jedne afričke zemlje mi je rekao na jednoj međunarodnoj konferenciji održanoj u martu da se konflikt u Darfuru odugovlači prevashodno zato što pobunjenici stalno dobijaju oružje iz zapadnih zemalja i to oružje je daleko naprednije od oružja koje koriste vladine trupe“, izjavio je kineski izaslanik u Darfuru.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.