Naučnik klonirao sebe

Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnik klonirao sebe

Prvi put u istoriji jedan naučnik je klonirao samog sebe. Semjuel Vud je stvorio embrionalne kopije sebe samog na taj način što je svoje ćelije kože ubacio u žensku jajnu ćeliju. Taj poduhvat će neminovno podići veliku etičku prašinu.

Njegovim eksperimentom, prvi put su embrioni „proizvedeni" od ćelija uzetih od odrasle osobe. Iako su živeli samo pet dana i bili manji od glave čiode, smatraju se kamenom temeljcem na polju lečenja takvih bolesti kao što je Alchajmerova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Parkinsonova. Ali kritičari se plaše da bi ta tehnika za pravljenje beba mogla da bude zloupotrebljena, a čudo ljudskog života svedeno na fabriku koja proizvodi rezervne ljudske delove.

Istraživači iz kalifornijske kompanije „Stemagen", koja se bavi proučavanjem matičnih ćelija, primenili su onu istu tehniku korišćenju za kloniranje ovce Doli, prvog kloniranog sisara na svetu, da bi stvorili te embrione. Oni su uzeli jajne ćelije od mladih žena podvrgnutih veštačkoj oplodnji, izvadili genetski materijal iz njih i na njegovo mesto stavili DNK iz ćelija kože dvojice muškaraca. Jajne ćelije su zatim stimulisane strujom da bi se podstakla deoba i stvorio embrion.

Deo ćelija uzet je od dr Vuda, direktora „Stemagena", a deo od službenika kompanije. Tim postupkom je dobijeno nekoliko embriona, pri čemu je za najmanje tri sigurno da su klonovi dr Vuda i njegovog saradnika.

KAKO JE IZGLEDAO EKSPERIMENT

1. Neoplođena jajna ćelija se uzima od žene

2. Jedna ćelija kože se uzima od muškarca. Iz nje se vadi njegov DNK

3. Postojeće jedro se vadi iz jajne ćelije i na njegovo mesto stavlja muškarčev DNK

4. Električnom stimulacijom se podstiče deoba ćelija

5. Matične ćelije se vade iz embriona kad dostigne veličinu glave čiode

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.