Naučnici Univerziteta Stenford stvorili ćelije otporne na HIV

Izvor: NaDlanu.com, 24.Jan.2013, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici Univerziteta Stenford stvorili ćelije otporne na HIV

Naučnici, koji su otkriće objavili u najnovijem izdanju časopisa “Molekular terapi”, nadaju se da bi ono moglo da zameni doživotnu terapiju i zaštiti imunološki sistem zaraženih osoba.

T-ćelije su podgrupa leukocita, koja ima važnu ulogu u uspostavljanju i jačanju kapaciteta imunološkog sistema. Kako se navodi u studiji, naučnici su u eksperimentu koristili neku vrstu molekularnih makaza, koje funkcionišu po principu kompjuterskih komandi “cut” i “paste”. Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u T-ćelije ubacili čitav niz gena otpornih na HIV. Dezaktiviranjem gena receptora i ubacivanjem dodatnih anti-HIV gena, virus je sprečen da prodre u ćelije i na taj način nije mogao da uništi imunološki sistem. HIV deluje tako što prodire u T-ćelije i na kraju ih uništava, što dovodi do kraha imuniteta. Naučnici ističu da ova terapija nije lek protiv HIV-a, već način da pacijenti postanu imuni na virus.Izvor: Beta- Kada se osoba zarazi HIV-om, ona postaje podložna svim mogućim infekcijama i vrstama raka, i to je ono što ga na kraju ubija, a ne sam virus - objašnjava dr Metju Porteus, rukovodilac istraživanja.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.