Nastavnici i roditelji u borbi za pravu kičmu dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnici i roditelji "u borbi" za pravu kičmu dece

Prema procenama, đačka torba teška je između 6 i 10 kilograma, što je veliko opterećenje za mala dečija leđa. Portal "Detinjarije" i razvojni centar "Faktor", pre mesec dana pokrenuli su akciju "Stojim pravo", sa ciljem da se zaposleni u školi podstaknu na dogovor sa decom, o tome da po rasporedu časova nose samo one udžbenike koji su im za određeni čas i dan potrebni za nastavu, a ne sve knjige iz nekog predmeta.

Težina školske torbe jednog osnovca, zavisi od broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << časova, ali i od mogućnosti da se višak knjiga ostavi kod kuće, ili u ormariće u učionicama.

Inicijativu "Stojim pravo", do sada je u svoj sistem uvelo 60 škola u Srbiji, od toga tri iz Novog Sada: Osnovne škole "Sonja Marinković", "Jovan Popović" i "Vasa Stajić". Međutim, opstanak akcije ne zavisi samo od zaposlenih u školama i dece, već i od roditelja.

"Nastavnici u našoj školi spontano, već duže vreme rade na tome da rasterete dečije torbe, u zavisnosti od tehničkih mogućnosti neke knjige ostaju u školi u ormaru, neke se nose kući, ali nema mogućnosti da se maksimalno rasterete. U ovoj akciji nam je jako važna podrška roditelja, da budemo dve strane na istom zadatku, njihov zadatak će biti da kontrolišu da li su deca pribeležila, da li znaju šta im je od knjiga potrebno, jer ima dece koja svakog dana nose sve u školu", kaže Snežana Prodanović, pedagog u OŠ "Vasa Stajić".

"Deca imaju više radnih svesaka, udžbenika, čak i običnih svesaka po predmetu, tako da ukoliko na ovaj fond časova, koji oni imaju propisan od Ministarstva, ako nose nekad 3 ili više stvari po predmetu, torba je preteška za njihove kapacitete. Ono što je važno je da školu može da prijavi direktor, ali postoji tu i uloga saveta roditelja, koji može na svojim sastancima da inicira da se škola priključi inicijativi", objašnjava Snežana Golić, pedagoškinja i inicijatorka projekta.

Borba za pravu kičmu, počela je u osnovnim školama, ali ako bude postojala volja i inicijativa, akcija "Stojim pravo", mogla bi se proširiti i na srednje škole i gimnazije, dodaju inicijatori projekta. Sve informacije, kao i spisak prijavljenih škola, zainteresovani mogu pogledati i na sajtu "Detinjarije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.