Izvor: B92, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni sukobi u Somaliji

Mogadiš -- Sukobi naoružanih grupa i etiopskih vojnika i Vladinih snaga nastavljeni u Mogadišu, glavnom gradu Somalije.

Zvaničnici SAD i Somalije najavili su da će zajedno raditi na stabilizaciji te države. Prema izvorima iz prelazne Vlade Somalije, naoružane osobe su otvorile vatru na etiopske vojnike, koji i posle proterivanja islamista pomažu prelaznoj Vladi.

Jedan stanovnik Mogadiša je potvrdio da je žestoka vatra trajala 15 minuta.

Prema neimenovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničniku, pobunjenici su došli u dva vozila i otvorili vatru na Vladine snage koje su čuvale prostor u kom su bili etiopski vojnici.

"Etiopljani su bili unutra. Borba je nastavljena. Teška vatra je razmenjena, a jedna protivtenkovska raketa ispaljena je na pobunjenike", rekao je somalijski zvaničnik.

Somalijske vlasti saopštile su danas da su našle i opkolile skrovište islamističkih pobunjenika u džungli za koje se veruje da je jedna od baza Al Kaide.

Neimenovan izvor iz Vlade Somalije rekao je za AP da su u dvodnevnoj akciji u džungli učestvovali i etiopski vojnici uz podršku tenkova i vojne avijacije.

Nasilje je kulminiralo pošto su se u Najrobiju sreli somalijski predsednik Ali Mohamed Gedi i diplomatkinja iz Vašingtona za Afriku Džendeji Frejzer.

Frejzer, pomoćnica državne sekretarke SAD za afrička pitanja, obilazi region radi razgovora sa zapadnim i afričkim diplomatama o afričkim mirovnim trupama za Somaliju, koje treba da održavaju red u toj zemlji pošto su pre dve nedelje proterani islamisti.

Somalija nema stabilnu Vladu otkad je 1991. zbačen dugogodišnji diktator Mohamed Sijad Bare. Prelazna vlada je formirana pre dve godine uz pomoć Ujedinjenih nacija, ali pravu kontrolu nad zemljom nije imala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.