Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni sukobi na severu Libana

Nal Al Bared -- Obračun libanske vojske i islamskih ekstremista u nekoliko mesta nastavljen i danas.

Ekstremisti su danas ispalili više od deset raketa tipa kaćuša na libanska sela oko logora Nar el Bared, što predstavlja dalju eskalaciju dvomesečnog sukoba. Niko nije povređen, ali je izazvana materijalna šteta. Od 20. maja poginulo je najmanje 214 ljudi, uključujući 94 vojnika, 75 ekstremista i nekoliko desetina civila.

Bezbednosni izvori, na koje se pozivaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinske agencije, rekli su da je jedan vojnik, ranjen u jučerašnjim okršajima, danas podlegao povredama, čime je broj vojnih žrtava samo tog dana dostigao sedam.

Sukobi armije i pripadnika ekstremističke grupe Fatah al islam, insiprisane Al kaidom, traju s prekidima i najgore su unutrašnje nasilje u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Iako je libanski ministar odbrane Elijas Mur 21. juna proglasio pobedu armije nad ekstremistima, pokazalo se da to nije bio kraj vojnih operacija.

Pripadnici Fatah al islama nisu samo Palestinci i Libanci, već ima i Sirijaca i Saudijaca, kao i državljana severnoafričkih zemalja, a neki od njih su se borili u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.