Nastavljene borbe u Gazi posle tročasovnog prekida vatre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljene borbe u Gazi posle tročasovnog prekida vatre

GAZA - Sukobi između izraelskih snaga i pripadnika radikalnog palestinskog pokreta Hamas u gradu Gazi nastavljeni su danas posle isteka tročasovnog prekida vatre uvednog da bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći.

Očevici sa severa pojasa Gaze navode da je nastavljena razmena vatre između izraelskih vojnika i ekstremista iz Hamasa nakon što je izraelska vojska obustavila operacije između 12.00 i 15.00 po srednjeevropskom vremenu.

U gradu Gazi, više stotina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanovnika je pauzu u borbama iskoristilo da izađe na ulice, obavi kupovinu ili poseti rođake.

Istovremeno je Izrael pozdravio egipatsko-francuski predlog za prekid vatre u pojasu Gaze ako se njime jamči prekid raketnih napada Hamasa na jug Izraela i sprečavanje krijmčarenja oružja za ponovno naoružavanje pripadnika tog pokreta.

Kancelarija francuskog predsednika Nikole Sarkozija je saopštila da su Izrael i umerene palestinske vlasti, koje kontrolišu Zapadnu obalu, prihvatili predlog za primirje.

Izraelske vlasti nisu potvrdile navode iz Pariza, a Hamas je saopštio da će podržati sporazum ako on uključi otvaranje granica pojasa Gaze.

Hamas je takođe saopštio da Izrael nije ozbiljan povodom postizanja prekida vatre. "Izrael i dalje proširuje i jača svoju agresiju i ne daje pozitivne signale u reagovanju na ova nastojanja", izjavio je zvaničnik Hamasa, Ghazi Hamad.

O prekidu vatre ili nastavku operacija u pojasu Gaze danas je raspravljao izraelski "bezbednosni kabinet" čijem su sastanku prisustvovali premijer Ehud Olmert, ministarka spoljnih poslova Cipi Livni i ministar odbrane Ehud Barak.

Politički izvori navode da je na sastanku odloženo glasanje o naređenju oružanim snagam da uđu u urbane centre u pojasu Gaze, što bi trebalo da bude vrhunac ofanzive koje je pokrenuta vazdušnim napadima 27. decembra.

Najmanje 670 Palestinaca je poginulo dok je više od 2.700 povređeno tokom dvanaestodnevnih operacija izraelske vojske u pojasu Gaze pokrenutih s ciljem da se zaustave raketni napadi Hamasa na jug Izraela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.