Nastavlja se energetski samit u Sofiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se energetski samit u Sofiji

SOFIJA - Energetski samit o snabdevanju Evrope gasom danas će biti nastavljen u Sofiji drugom plenarnom sednicom predstavnika 28 država učesnica.

U srpskoj delegaciji na samitu su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar energetike Petar Škundrić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Tadić je prvog dana skupa najavio da će u narednih nekoliko dana biti osnovano zajedničko preduzeće "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma" za realizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgradnje gasovoda Južni tok.

Novi sporazum o Južnom toku

Ruska delegacija je na energetski samit u Sofiji donela Bugarima novi predlog sporazuma o Južnom toku kojim se umanjuju ranije prihvaćene obaveze ruskog "Gasproma", objavio je bugarski ekonomski list Dnevnik.

U ruskom predlogu izostavljene su odredbe prošlogodišnjeg rusko-bugarskog sporazuma kojim "Gasprom" garantuje 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje u Južnom toku i obaveza zajedničkog preduzeća sa Bugarskim energetskim holdingom da izgradi novu mrežu gasovoda u Bugarskoj.

Pozivajući se na izvore bliske pregovorima, "Dnevnik" na svom sajtu navodi da Rusi očekuju da se taj sporazum potpiše tokom posete bugarskog premijera Sergeja Staniševa Moskvi početkom sledeće sedmice.

Budući gasovod Južni tok bi trebalo da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, kroz Bugarsku, do drugih evropskih zemalja, a prema najavama iz Rusije trebalo bi da bude završen 2015. godine.

Na inicijativu predsednika Bugarske

Umesto premijera Vladimira Putina Rusiju na samitu u Sofiji predstavlja ministar energetike Sergej Šmatko, pošto, kako je naveo Putinov portparol Dmitrij Peskov, "ekspertski nivo konferencije ne zahteva prisustvo premijera".

Na energetskom samitu učestvuju predstavnici zemalja iz jugoistočne Evrope, kaspijskog i crnomorskog regiona, članica EU uključenih u razvoj gasovoda Južni tok, kao i predstavnici SAD, Rusije, Egipta i Katara.

Inicijator samita je bugarski predsednik Georgi Parvanov, a cilj skupa je da uspostavi dijalog glavnih proizvođača i potrošača gasa, kao tranzitnih zemalja radi sigurnog snabdevanja gasom.

Dvodnevni energetski samit "Prirodni gas za Evropu - sigurnost i parnterstvo" trebalo bi da bude završen danas popodne potpisivanjem deklaracije o neometanom snabdevanju gasom i alterantivnim rutama snabdevanja iz Kaspijskog regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.