Našli su nešto... Kremlj: Identifikujte ga FOTO

Izvor: B92, 24.Mar.2023, 11:17

Našli su nešto... Kremlj: Identifikujte ga FOTO

Danska agencija za energetiku (DEA) pozvala operatera Severnog toka, "Nord strim 2 AG", da učestvuje u izvlačenju predmeta koji je pronađen u blizini gasovoda.

“Kako bi dalje razjasnile prirodu objekta, danske vlasti su odlučile da ga podignu na površinu uz pomoć danskog Ministarstva odbrane. S tim u vezi, Danska agencija za energetiku pozvala je operatera gasovoda, 'Nord strim 2 AG', da učestvuje u operaciji”, navodi se u saopštenju agencije.

Agencija trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čeka odgovor od kompanije pre nego što nastavi sa operacijom.

Agencija je objavila i fotografiju "predmeta", uz napomenu da je cilindričnog oblika, visine oko 40 centimetara i prečnika 10 centimetara. Pretpostavljaju da je reč o morskoj dimnoj bovi, prenosi Raša tudej Balkan.

Kremlj je, s druge strane saopštio da je važno identifikovati taj predmet i istakao da se istraga o eksplozijama koje su pogodile gasovode prošlog septembra mora voditi uz punu transparentnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, takođe, rekao novinarima da je pozitivan znak to što je Danska pozvala ruskog operatera gasovoda Severni tok 2 da pomogne u vađenju neidentifikovanog predmeta pronađenog u blizini gasovoda sa morskog dna, preneo je Rojters.

"To je svakako pozitivna vest kada je vlasnik gasovoda pozvan da učestvuje u veoma važnim fazama istrage", kazao je Peskov.

"Od ključne je važnosti odrediti o kakvom je predmetu reč, da li je povezan sa terorističkim aktom, očigledno jeste i da se nastavi ova istraga. Istraga mora biti transparentna", dodao je Peskov.

Podsetimo, u septembru prošle godine tri eksplozije odjeknule su na gasovodima "Severni tok" koji su izgrađeni radi prenosa ruskog gasa ka Nemačkoj. Eksplozije su se dogodile u ekskluzivnim ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obe zemlje su saopštile da su eksplozije namerno izazvane, ali još nisu utvrdile ko je odgovoran.

Rusija je više puta isticala da je od Danske tražila da je uključi u istragu sabotaže Severnog toka, ali da je uvek ostajala bez konkretnog odgovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je napomenuo i da je Rusija predložila Danskoj da se formira jedna međunarodna komisija, koja bi analizirala kakva su zapaljiva sredstva prošlog septembra bila iskorišćena pri napadu, jer je kompanija "Gasprom" svega 30 kilometara od mesta na kojem se desio incident pronašla nekakav stub, koji bi, zapravo, kako je rekao Putin, mogao biti antena za aktiviranje eksplozivne naprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pronađen neobičan objekat uz razneseni gasovod Severni tok

Izvor: 24sedam.rs, 24.Mar.2023

Danska energetska agencija pozvala je kompaniju Nord Stream 2 AG sa sedištem u Švajcarskoj da učestvuje u operaciji izvlačenja nepoznatog predmeta

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.