Izvor: RTS, 23.Okt.2020, 11:08

Naši životi s važni – mladi u Nigeriji protiv policijske brutalnosti

Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti u Lagosu, uprkos policijskom času koji su uvele vlasti Nigerije. Bes protiv policije pretvorio se u bes protiv svega što ne valja u državi - od korupcije, ekonomskih posledica epidemije koronavirusa, do opšte nejednakosti i široko rasprostranjene nesigurnosti.
Majova Olajinka već dve nedelje učestvuje na protestima protiv policijske brutalnosti u Lagosu.

„Ovako više jednostavno ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može", rekao je 18-godišnji student kome je policijski službenik ubio rođaka pre pet godina zato što je odbio da mu preda pametni telefon tokom redovnog pretresa.
Mladi Nigerijci poput Olajinke, mnogi od njih rođeni posle kraja vojne vladavine 1999. godine, izašli su na ulice Lagosa i drugih velikih gradova tokom najvećih demonstracija u „demokratskoj eri" ove zemlje.
Protesti su pokrenuti na društvenim mrežama.
Bes protiv policije pretvorio se u bes protiv svega što ne valja u državi - od korupcije, ekonomskih posledica epidemije koronavirusa, do opšte nejednakosti i široko rasprostranjene nesigurnosti.
Iako je malo verovatno da će vlast predsednika Muhamadua Buharija ustuknuti, protesti povećavaju političku nestabilnost u zemlji članici OPEK-a i prete da oslabe ionako krhku ekonomiju najveće zemlje u Africi.
Zahvaljujući protestima, Vlada je pokrenula reformu policije, rekao je Namdi Obasi, nigerijski savetnik za Međunarodnu kriznu grupu.
„Mnogi demonstranti smatraju da je pravi trenutak za mnogo šire reforme u oblasti vladavine prava i bezbednosti. Predsednik Buhari treba da učini mnogo više kako bi pokazao da je ozbiljno shvatio ovaj zadatak", naveo je Obasi.
Predsednik Nigerije raspustio je zlogalsnu specijalnu Jedinicu za istragu pljački, koja je dugo optuživana za ubistva, mučenja i iznude, a njegova vlada izvinila se demonstrantima. 
Međutim, ovi postupci nisu bili dovoljni, pa se na Lekiju, mostu koji vodi do ostrva bogatih u Lagosu, svake večeri okuplja na hiljade ljudi.
Iako bi protesti mogli da potraju, stručnjaci veruju da će ih Buhari ugušiti.
„Glavna pažnja biće usmerena na suzbijanje pokreta. Sve ovo neće mnogo uticati na politički establišment Nigerije", naveo je Adebaio Ademuvagun, analitičar iz Lagosa.
Protesti su izbili početkom oktobra, nakon što se na internetu pojavio snimak u kome se vidi kako pripadnici ozloglašene jedinice izvlače čoveka iz hotela i pucaju u njega na ulici. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.