Nasa upozorava: Asteroid će izazvati katastrofu na Zemlji, ako...

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasa upozorava: Asteroid će izazvati katastrofu na Zemlji, ako...

Ogromni asteroid koji svake šeste godine može da se vidi sa Zemlje mogao bi da, ako dođe do promena u njegovoj orbiti, izazove velike patnje i ogroman broj mrtvih na našoj planeti, upozoravaju iz iz NASA-e

Svemirska agencija na ovaj asteroid zvani Benu šalje misiju koja bi trebalo da uzme uzorke kamenja. Benu je vidljiv svake šeste godine sa zemlje, ali 2.135 godine očekuje se da prođe između nas i Meseca.

Ali, moglo bi da dođe do promena u njegovoj orbiti koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi ga preusmerile direktno na našu planetu.

Naučnici strahuju da bi to dovelo do masovnih razaranja. Istraživač NASA Dante Laureta upozorava:"Možda izazove neverovatne patnje i razaranja".

Taj profesor astronomije vodi misiju koja će uzeti uzorke sa asteroida koji bi mogli da u sebi sadrže "vitalne podatke za buduće generacije".

Misija Oziris-reks stiže na asteroid 2018. i provešče čitavu godinu analizirajući Benu.

Naučinici se nadaju da će im informacije prikupljene tokom putovanja pomoći da otkriju kako na kurs asteroida utiče apsorpcija i zračenje sunčeve svetlosti. Misija će se vratiti na Zemlju 2023, prenosi Sandej tajms.

Benu je prečnika 500 milja (805 kilometara), a asterodi te veličine mogu da izazovu kratere od sedam kilometara i štetu kao zemoljotres od 7 stepeni Rihtera.

Procenjuje se da bi, da ovaj asteroid udari u Zemlju, izazvao velika razaranja na području od oko 500 kilometara, kaže Majkl Buš, astronom SETI Instituta.

Poređenja radi, mada i nije baš iz stvarnog života - asteroid iz filma "Armagedon" bio je veliki 600 milja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.