Nasa otkrila “urokljivo oko” koje posmatra Zemlju

Izvor: Blic, 30.Dec.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasa otkrila “urokljivo oko” koje posmatra Zemlju

Fotografije sa tri Nasina teleskopa otkrivaju “namrgođen pogled” iz dubokog svemira. Reč je, zapravo o obližnjoj galaksiji, NGC 4151, u kojoj se primećuje interakcija gasa i rastuće crne rupe u njenom središtu.

Bela "zenica” je crna rupa, a crvena "obrva” je vodonik, struktura iskrivljena usled gravitacije u srcu galaksije čija materija biva uvučena u centar.

Ono što liči na "urokljivo oko” zapravo je vodonik koji okružuje srce galaksije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << udaljene 43 miliona svetlosnih godina od Zemlje, sa supermasivnom crnom rupom u svom centru, nazvane NGC 4131, jedne od najbližijih galaksija u kojoj aktivno raste crna rupa.

Povezane vesti: Crna rupa se sprema da "proguta" oblak gasa Detektovana svetlost veoma stare galaksije sa crnom rupom Naučnici u neverici: Kosmička eksplozija koja traje 11 dana! Nasa: Postoji 1.235 planeta na kojima možda ima života

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.