Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narednik grčke policije suspendovan zbog batinanja

Jedan narednik grčke policije suspendovan je danas, dok je njegov kapetan premešten, pošto se u medijima pojavio snimak batinanja dvojice Albanaca u centralnoj atinskoj policijskoj stanici.

Godinu dana star snimak najpre je postavljen na internet, odakle su ga ove nedelje preuzele tv stanice. Na njemu se vidi kako narednik naređuje dvojici muškaraca da naizmenično šamaraju jedan drugog, a zatim ih i sam udara pendrekom.

"Oni koji su odgovorni (za incident) biće primereno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažnjeni, a slučaj će biti prosleđen javnom tužiocu", rekao je ministar za održavanje javnog reda Bajron Polidoras.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već su prijavile nekoliko slučajeva zlostavljanja u grčkoj policiji, posebno usmerenih prema emigrantima i Romima, a neki od tih incidenata našli su se i u izveštaju Stejt dipartmenta o zaštiti ljudskih prava za 2006. godinu, preneo je Rojters.

Skoro dva miliona emigranata, većinom iz istočne Evrope, nastanilo se u Grčkoj posle pada komunizma.

Premijer Kostas Karamanlis bio je šokiran poslednjim incidentom, za koji je rekao da narušava sliku Grčke u svetu. Socijalistička opoziciona stranka PASOK optužila je vladu da dozvoljava da policajci umešani u slučajeve zloupotrebe službe ostaju nekažnjeni.

"Grčki građanin ostaje nezaštićen. Karamanlis bi morao da preuzme svu političku odgovornost, umesto što samo izražava svoje nezadovoljstvo", rekao je portparol PASOK-a Petros Eftimiu.

Grčki mediji objavili su da je suspendovani narednik, koji se u policiji zaposlio 1996, rekao istražiteljima da su se on i njegove kolege "samo malo šalili".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.