Napulj potonuo u đubre

Izvor: Politika, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napulj potonuo u đubre

Od našeg specijalnog izveštača
Trento, 9. januara – Kroz zimsku izmaglicu probija se otrovni dim spaljenog đubreta koji se diže sa hrpa rasporenih vreća rasutih po ulicama – dokle god se pogled pruža – a iz tmine izranjaju redovi oklopljenih pripadnika specijalnih policijskih snaga i palicama zamahuju prema gnevnim demonstrantima. Scena više podseća na naučnofantastičnu filmsku verziju kraja civilizacije nego na svakodnevicu Napulja, trećeg po veličini italijanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada, prestonice regije Kampanije. U ovom lepom primorskom delu Italije već deseti dan, naime, traje "rat otpadom", čiji koreni sežu 14 godina unazad (kad je prvi put postalo očigledno da su lokalne deponije prepune), a razrešenje je "oročeno" do isteka naredna četiri meseca. Toliko je, naime, ozlojeđeni italijanski premijer Romano Prodi, nakon jučerašnjeg sastanka sa članovima svog kabineta, dao novopostavljenom "caru otpada" (kako ga ovdašnji mediji nazivaju) Đaniju de Đenaru, nekadašnjem šefu italijanske policije, da uz pomoć policije i vojske (uključen je i šef vojske general Franko Đanini) ukloni oko 110.000 tona đubreta iz Napulja i okolnih mesta i pronađe način za privremeno skladištenje novih količina.

Prodi je, istovremeno, poručio lokalnim vlastima da u tom roku izađu sa predlogom trajnog rešenja krize, ili će problem prikupljanja, odnošenja, odlaganja i reciklaže smeća u Kampaniji preuzeti u svoje ruke italijanska vlada.

Na prvi pogled može izgledati da bi potonja varijanta bila najbolja i već se nazire pitanje zašto tako nije učinjeno još ranije. Odgovor je tipično napuljski: kao i u drugim finansijski unosnim sektorima, tako i u "smetlarskim poslovima" ovde glavnu reč vodi lokalna mafija, Kamora. A oni koji ne poštuju zakon, naravno, ne vode mnogo računa ni o interesima građana. Tako se dogodilo da su, oko Nove godine, gomile crnih vreća iz domaćinstava, zajedno sa drugim vrstama komunalnog i industrijskog otpada, umesto na deponijama – zatvorenim jer su se prepunile – završile u predgrađu Napulja i na njivama Kampanije.

Vladin pokušaj da, posle 11 godina, ponovo otvori smetlište u okolini mesta Pjanure, koje je u međuvremenu očišćeno i pretvoreno u travom i žbunjem prekrivenu livadu, sprečili su tamošnji stanovnici. Nisu pomogla ni uveravanja "zelenog" ministra za ekologiju Alfonsa Pekorara Skanija, njihovog prirodnog saveznika, da bi to bila samo privremena mera. Naime, trebalo je da još prošle godine u spornom području ispod Vezuva bude otvoreno moderno postrojenje za uništavanje otpada, prvo takve vrste u Italiji, ali kako od njega do danas nema ni traga ni glasa, jasno je otkud nepoverenje građana. "Jedva smo se izborili da iz susedstva uklonimo izvor zagađenja, zaraza i bolesti, koji su nam godinama uništavali život. Nećemo nasesti lažima političara, nećemo dopustiti da ponovo budemo žrtve. Obećali su da će na mestu bivšeg đubrišta napraviti terene za golf, a sad bi opet da nam vrate prljavštinu i smrad. Nešto ne vidim da su njihovi luksuzni letnjikovci okruženi kontejnerima, pa zašto bismo mi pristali da živimo u govnima!?", pita Anđelo Lancano, 56-godišnji stanovnik Pjanure, čije su reči prenele i strane agencije.

Svoje nepristajanje na ulogu "žrtvenog jagnjeta" u najnovijoj epizodi rata otpadom (prethodna se, da podsetimo, odigrala krajem juna prošle godine, kad je italijanskoj vladi, nesposobnoj da sama izađe na kraj sa sličnom situacijom nataloženog smeća koje truli na užarenim napuljskim ulicama, pritekla u pomoć Evropska komisija) lokalno stanovništvo je iskazalo masovnim demonstracijama. U početku mirnim, ali kasnije i nasilnim: među povređenima u noćnim sukobima uglavnom su bili sami građani, ali i nekoliko novinara. Ekipa državne televizije RAI pre dve večeri bila je napadnuta, a njena oprema odneta u jednom od takvih obračuna.

Protest pod vulkanom bio bi, možda, izbegnut, a problem sa smećem brže i bezbolnije otklonjen da sve to nije posledica dugogodišnje neefikasnosti i korupcije lokalnih političara i umešanosti organizovanog kriminala. Rafel Kantone, državni tužilac, uveren je da je jedino dugoročno rešenje – gušenje Kamore. "Kamora je uključena u sve poslove sa smećem još od osamdesetih godina prošlog veka i ona je dopustila da ogromne količine toksičnog otpada budu ostavljene na divljim deponijama. Ovo je veoma profitabilan biznis, govorimo o milionima evra", upozorava Kantone.

Dok italijanska vlada i vlasti u Napulju pokušavaju da pronađu trajni odgovor na pitanje gde i kako smestiti stotine hiljada tona đubreta, roditelji đaka iz ugroženih delova Kampanije odbijaju da šalju svoju decu u škole, uprkos Prodijevoj naredbi da se nastava mora odvijati tu, a ne u susednoj dolini Aoste ili pod Dolomitima. Policija je, doduše, raščistila prilaze nekima od škola, ali smrad zapaljenog đubreta i dalje se oseća u celoj oblasti.

Ponovo se oglasila i Evropska komisija: Stavros Dimas, komesar EU za ekologiju, zapretio je da će protiv Italije podneti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava, zbog nepoštovanja propisa EU o bezbednom skladištenju otpada. "Jasno je da moramo preduzeti prave mere, jer iskazana dobra volja italijanskih vlasti da reše problem i zaštite zdravlje građana i životnu sredinu nije dovoljna", izjavio je Dimas rimskom dnevniku "Republika".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.