Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u službi i roditelji

Peking -- Zaposleni u jednoj kineskoj provinciji moraju da pokažu da su dobra deca da bi napredovali u službi.

Odgovoran i naporan rad nije više dovoljan za napredovanje u službi i povećanje plate u kineskoj pokrajini Henan, već svi zaposleni u državnim službama moraju da budu ljubazni prema roditeljima i da na najbolji način brinu o njima.

Nova pravila nalažu da državni službenici moraju da budu dobri radnici da bi zadržali posao, ali ako žele da napreduju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraće da budu i dobra deca. U kojoj meri to jesu, utvrđivaće posebna partijska komisija, čiji će članovi razgovarati s rođacima i prijateljima službenika, kako bi utvrdili poštuju li oni roditelje.

Analitičari tvrde da s modernizacijom društva tradicionalne vrednosti, poput brige za roditelje, polakao nestaju, pa je sve češće država primorana da zbrinjava starije ljude, iako oni imaju decu i unuke. Prema odredbama novog zakona, samo oni za koje se utvrdi da se ni na koji način nisu ogrešili o roditelje moći će da računaju na bolje mesto i bolju platu.

Poštovanje roditelja tradicionalno je bio jedan od glavnih kriterijuma pri biranju državnih funkcionera još od dinastije Han, 206 godina pre nove ere, a od tog principa se odustalo posle Drugog svetskog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.