Napadnut ambasador u Libiji, oteti Srbi službenici

Izvor: Mondo, 08.Nov.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnut ambasador u Libiji, oteti Srbi službenici

Vozač i službenica srpske ambasade u Libiji oteti su oko 13.30 u toj zemlji, prilikom oružanog napada na kolonu diplomatskih vozila Srbije, potvrđeno je za MONDO u Ministarstvu spoljnih poslova.

Foto: Ilustracija MONDO/Facebook Sladjana Stanković

Na kolonu vozila kod grada Sabrata, u kojoj je bio i ambasador, otvorena je vatra, javoio je B92. Ranjen je jedan libijski državljanin, a u napadu ambasador nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << povređen. Iz drugog vozila su oteti državljani Srbije, vezista ambasade Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Libije. Obaveštene su, kaže, sve službe bezbednosti.

"Nemamo informacije ko su otmičari. Niko se nije javio da bilo šta traži, pratimo situaciju. Formiran je krizni štab koji radi na rešavanju vanredne situacije, o tome sam obavestio i premijera, tako da je cela država je angažovana", ističe Dačić.

Babić još u zatvoru

Stanković i Stepić nisu jedini srpski državljani koji su zarobljeni u Libiji. U aprilu je "uhapšen" Srđan Babić, nekadašnji telohranitelj ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića a sdaa sluđbenik firme za obezbeđenje diplomatskih objekata. Njega je u Tripoliju držala lokalna islamistička milicija El Majd pod neobičnim okolnoistima jer zvanično za njega nije tražen nikakav novčani otkup, niti je optužen za bilo kakvo krivično delo.

Šef diplomatije i vicepremijer je za RTS potvrdio da je na putu ka Tunisu došlo do presecanja kolone u kojoj je bio i naš ambasador, a u drugom automobilu vozač i vezista.

"Došlo je do ispaljivanja hitaca, a jedan libijski državljanin je ranjen u nogu, tako govore prvi izveštaji", kaže ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije objašnjava da je u Libiji nestabilna situacija, da postoji jedna vlada u Bengaziju, a jedna u Tripoliju. Pojedini delovi zemlje su pod kontrolom različitih snaga.

Ambasador Oliver Potežica potvrdio je za "Kurir" da se otmica dogodila: "To je tačno i svi smo ovde ugroženi. Hitno nam je potrebna pomoć!", usplahireno kaže Potežica.

Otmica je izvršena u gradu Sabrata, oko sedamdesetak kilometara zapadno od Tripolija.

Prve informacije bile su da se ceo incident odigrao mnogo istočnije, u Sirtu, udaljenom putem oko 450 kilometra jugoistočno od Tripolija.

To bi bila još lošija situacija od aktuelne jer Sirt je rodni grad u građanskom ratu ubijenog predsednika Libije Moamera el Gadafija i, uz pustinjski grad Bani Valid, poslednje uporište njemu lojalnih snaga, tako da ni zvanični Tripoli ni Bengazi danas ne kontroliše tu oblast.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.