Napadi na policajce širom SAD, raskol među demokratama u Njujorku

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 16:24

Napadi na policajce širom SAD, raskol među demokratama u Njujorku

Nacionalna garda i vojska na ulicama nekoliko američkih gradova, dok se zemlja sprema za osmi dan protesta u kojima su do sada povređene desetine policajaca i učesnika protesta. Policijski čas je na snazi u desetinama gradova. Zapaljene stotine objekata. Oštra podela među protivnicima i pristalicama predsednika Donalda Trampa.
Nacionalna garda raspoređena je na ulicama nekoliko desetina gradova u SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a vojna policija štiti Belu kuću u najvećoj krizi sa kojom se Amerika suočila u prethodnih nekoliko decenija.

Šef policije u Luivilu prvi je od čelnika policije koji je smenjen zbog brutalnosti svojih potčinjenih, pošto su ubili vlasnika jednog restorana.
Predsednik Donald Tramp najavio je obračun sa demonstrantima i mobilizaciju hiljada pripadnika Nacionalne garde, prvi put od 1992. godine i velikih rasnih nemira u Los Anđelesu koji su izbili posle ubistva Rodnija Kinga.
Njegov rival, budući kandidat demokrata na novembarskim predsedničkim izborima Džo Bajden će, posle duge izolacije u Delaveru, otići u Filadelfiju.
Bajden u taj grad dolazi dan pošto je policija zasula suzavcem demonstrante u centru grada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.