Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2020, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač u džamijama u Novom Zelandu priznao ubistvo

Napadač optužen da je ubio 51 osobu u martu 2019. u dve džamije u Krajstčerču u Novom Zelandu, neočekivano je priznao ubistvo i izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice.

"Da, kriv (sam)", rekao je Australijanac Brenton Tarant iz zatvora u Ouklendu preko video linka uspostavljenog sa Visokim sudom u Krajstčerču.

Dvadesetdevetogodišnji Tarant je direktno gledajući u kameru rekao da smatra da je kriv.

Do sada je stalno negirao optužbe za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 51 osobe, pokušaj ubistva 40 osoba i optužbu za teroristički čin. Bez objašnjenja on je promenio iskaz tokom užurbano pripremljenog saslušanja.

To znači da mu se sada neće suditi za ta dela. Sudija Kameron Mander rekao je da će optuženom biti izrečena presuda kasnije, a datum za sada nije određen.

"Izjašnjavanje krivice predstavlja vrlo važnu fazu ka finalizaciji ove krivične procedure", rekao je sudija i dodao da ročište za izricanje kazne neće biti pre završetka pandemije korona virusa da bi žrtve i njihove porodice mogle lično da dođu u sud.

Samoproglašeni beli suprematisata Brenton Tarant je optužen da je u martu 2019. počinio najveće masovno ubistvo u modernoj istoriji Novog Zelanda.

Tarant je na internetu postavio svoj manifest pun rasističkih i antiimigrantskih stavova pre nego što je izveo napade na džamije koje je snimao i uživo strimovao.

U napadu u petak, 15. marta 2019, tokom molitve u džamiji al-Nur je ubijeno 42 vernika dok je u džamiji Linvud ubijeno još sedam. Dve osobe su kasnije podlegle povredama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Napadač u džamijama u Novom Zelandu priznao ubistvo (VIDEO)

Izvor: Beta, 26.Mar.2020

Napadač optužen da je ubio 51 osobu u martu 2019. u dve džamije u Krajstčerču u Novom Zelandu, neočekivano je priznao ubistvo i izjasnio se krivim po svim tačkama optužnice."Da, kriv (sam)", rekao je Australijanac Brenton Tarant iz zatvora u Ouklendu preko video linka uspostavljenog sa Visokim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.