Napadač je troimeni Tunišanin?

Izvor: Deutsche Welle, 21.Dec.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač je troimeni Tunišanin?

Dokumenti pronađeni u kamionu ukazuju na jednog Tunišanina koji je u aprilu tražio azil u Nemačkoj. Islamska država tvrdi da stoji iza napada u Berlinu u ponedeljak, kada je poginulo 12 ljudi.

Sumiramo informacije o čoveku za kojim policija traga širom Nemačke i za kojim je od ponoći raspisana poternica:

U pitanju je Tunišanin poznat policiji od početka ove godine. Pojavljuje se pod tri različita imena – Anis A, Ahmed A. i Mohamed H. Različiti su i podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << o godinama pa se pretpostavlja da ima između 21 i 23 godine. Njegova dokumenta pronađena su u kabini kamiona koji je korišćen u napadu u Berlinu u ponedeljak. U pitanju je takozvani Duldung, to jest privremenu boravišnu dozvolu koja znači odlaganje deportacije. Političar bavarskih konzervativaca Štefan Majer rekao je da je tom Tunišaninu odbijen zahtev za azil.

Dokumenti pronađeni u kamionu izdati su u mestašcu Kleve u Porajnju gde postoji salafistički centar. Tunišanin je navodno spadao u okruženje opasnog islamističkog agitatora Abu Vale koji je uhapšen u novembru. Potraga za njim traje u Berlinu i na zapadu zemlje, a policija je obišla i bolnice zbog sumnje da bi on mogao da bude među povređenima.

Prema navodima nekih medija, osumnjičeni je jedno vreme živeo kod srpskog državljanina Bobana S. u Dortmundu. Boban S, o kojem je DW već pisao, takođe je jedan od važnih regrutera džihadista u Nemačkoj i uhapšen je zajedno sa Abu Valom.

Više poslanika iz Odbora za unutrašnja pitanja nemačkog Bundestaga, koji je danas vanredno zasedao, upozorilo je da sve to ne mora da znači da je Tunišanin počinilac napada. Frank Tempel iz stranke Levice kaže da je potrebna doza „zdrave skepse“ i da identitet počinioca ne treba prerano plasirati u medijima.

13:45

Savezni ured za kriminlistiku je potvrdio da je juče hakerski napadnut server na koji građani mogu da pošalju fotografije i snimke koji bi pomogli u rešavanjau napada u Berlinu. Portal www.bka-hinweisportal.de nije bio dostupan juče između 17 sati i 19:30. U pitanju je DDOS napad u kojem se neki portal bombarduje upitima dok se ne preoptereti. Nemačka služba je odgovorila kontra-merama pa sajt sada nesmetano funkcioniše.

13:25

Više medija javlja da policija traga za Tunišaninom čiji su dokumenti pronađeni u kamionu kojim je u ponedeljak u Berlinu ubijeno najmanje 11 osoba. Prema novim infromacijama, u pitanju je čivek koji je nemačkoj policiji poznat pod nekoliko imena – Anis A, Ahmed A. i Mohamed H. Različiti su i podaci o godinama pa se pretpostavlja da ima između 21 i 23 godine. Dokumenti pronađeni u kamionu izdati su u mestašcu Kleve u Porajnju gde postoji salafistički centar. Tunišanin je navodno spadao u okruženje opasnog islamističkog agitatora Abu Vale koji je uhapšen u novembru. Potraga za njim traje u Berlinu i na zapadu zemlje, a policija je obišla i bolnice zbog sumnje da bi on mogao da bude među povređenima.

12:45

„Nakon napada u Berlinu važno je sagledati sledeće: Nisam sam i nije neuobičajeno to kako reagujem. Veliki broj ljudi reaguje i oseća isto kao i ja. Zato je važno komunicirati“, savetuje terapeut Kristijan Lidke u intervjuu za DW.

12:08

Policija traga za Tunišaninom čiji su dokumenti navodno pronađeni u kabini kamiona. Više medija javlja da je u pitanju Anis A. rođen 1992. On je navodno poznat policiji pod tim i još dva lažna imena. Azil je u Nemačkoj zatražio u aprilu ove godine i dobio je privremenu dozvolu ostanka. Boravio je u Berlinu i pokrajini Severna Rajna-Vestfalija i navodno spada u mrežu propovednika Abu Vale koji je nedavno uhapšen i smatra se jednim od najvažnijih islamističkih agitatora u Nemačkoj. Policija nije potvrdila ove informacije.

11:15

Prema informacijama javnog servisa RBB, rano jutros je uhapšena još jedna osoba u vezi sa napadima u Berlinu. To za sada nije potvrđeno. Više medija prenosi da policija širom Nemačke traga za počiniocem, ali da se to odvija bez informisanja javnosti kako se ne bi ugrozila istraga. Navodno su u kabini kamiona pronađeni papiri na kojima je identitet počinioca. Radi se, kako se navodi, o Duldungu, to jest privremenoj boravišnoj dozvoli koja znači privremeno odgađanje deportacije.

10:55

„Otvoreno društvo, poput našeg, nažalost uvek otvara nebranjena mesta za teror. To ipak ne znači da ne treba da se pitamo kako možemo bolje da zaštitimo pre svega velike priredbe na kojima je mnogo ljudi“, kaže u intervjuu za DW političar demohrišćana Volfgang Bozbah.

10:18

Kako Nemačka neposredno pooštrava mere bezbednosti nakon napada? „U svim saveznim pokrajinama ćemo pojačati prisustvo policije i posebno zaštitu božićnih vašara. Biće više patrola. Policajci pri sebi imau automatsko oružje. Poprečno parkiranim vozilima želimo da otežamo pristup trgovima“, rekao je Klaus Bujon, ministar unutrašnjih poslova Sarske oblasti, za Pasauer noje prese. O tim merama su se dogovorile sve pokrajine. Berlinski zvaničnici kažu da nije u planu jačanje video-nadzora u gradu.

08:15

Pregled najvažnijih novosti:

- Islamska država tvrdi da je napad u Berlinu izvršio njen „vojnik“. Počinilac još nije uhapšen pa se ne može potvrditi da je bio u kontaktu sa džihadistima ili da je poslat da izvrši napad. U prošlosti se već dešavalo da se IS pohvali svakim napadom koji toj terorističkoj organizaciji ide u prilog.

- Prema informacijama javnog servisa RBB i lista Bild, poljski vozač kamiona bio je još živ u trenutku napada. Oba medija iz izvora bliskih istrazi prenose da je obdukcioni nalaz pokazao i ubodne rane. Bild piše da je u kabini kamiona očigledno došlo do borbe Poljaka i napadača, te da je Poljak ubijen vatrenim oružjem tek nakon napada na božićnom vašaru.

- Osumnjičeni koji je uhapšen u ponedeljak sinoć je pušten jer nije mogao biti povezan sa napadom. On je bio sumnjiv jer se „bežeći udaljio“ sa lica mesta, rekao je Jerg Radek, zamenik predsednika Sindikata policije za Dojčlandfunk. Rekao je da se istraga koncentriše na GPS podatke koji bi govorili o kretanju kamiona i poljskog vozača, kao i da se traže svedoci koji su eventualno videli nešto sumnjivo na mestu gde je kamion prethodno bio parkiran u Berlinu.

Minut ćutanja na utakmicama Bundeslige

Na sledećoj strani događaji od utorka

Stranice 1 | 2 | 3 | Tekst u celosti

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.