Napadač iz Kopenhagena je Danac i ima 22 godine!

Izvor: Mondo, 15.Feb.2015, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač iz Kopenhagena je Danac i ima 22 godine!

Danska policija ubila je osumnjičenog za koga veruje da je odgovoran za dva napada, na jedan kafe i sinagogu, u kojima su ubijena dva civila, a pet policajaca je ranjeno. Reč je o Dancu (22) Omar Abdelu Hamid el-Husseinu.

Foto: screenshot/Twitter/RT

U opsežnu poteru za osumnjičenim, nakon jučerašnjih napada, bili su uključeni helikopteri i brojna oklopna vozila na obično mirnim ulicama Kopenhagena.

Foto: AP Photo/Ronni Abergel

Oko pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sati ujutro po lokalnom vremenu, policija je saopštila da je pucala i ubila jednog čoveka u Norebru, delu Kopenhagena nedaleko od mesta oba napada.



"Pretpostavljamo da je u pitanju isti osumnjičeni koji stoji iza oba incidenta...koji je ubijen (u akciji) policije", rekao je glavni policijski inspektor Torben Molgard Jensen novinarima.

U prvoj pucnjavi u kafeu u kome je bila u toku debata o slobodi govora, nalazio se švedski karikaturista Lars Vilks, kome je prećeno smrću zbog satiričnih karikatura proroka Muhameda.

Policija veruje da je upravo Vilks, kao glavni govornik, bio meta.

U toj pucnjavi ubijen je  55-godišni režiser dokumentarnih filmova Fin Nergard.

Šef ovog instituta, Henrik Bo Nilsen izjavio je da je šokiran i ljut zato što je Nergard ubijen dok je prisustvovao diskusiji o umetnosti i slobodi govora, prenosi AP.

Nergard je režirao i producirao dokumentarce za dansku televiziju, uključujući film "Bumerang boj" iz 2004. godine, o australijskom dečaku koji sanja da postane svetski šampion u bacanju bumeranga i film "Le Le" iz 2008, o vijetnamskom imigrantu u Danskoj.

Danska policija je ubila osumnjičenog napadača,  i objavila da je reč o 22-godišnjem Dancu Omar Abdel Hamid el-Husseinu, koji je najverovatnije bio inspirisan masakrom u satiričnom nedeljniku Šarli ebdo u Parizu.

El-Husein je iz zatvora izašao pre oko dve nedelje, nakon odslužene

dvogodišnje kazne zbog teškog nasilja.


"Osumnjičeni je, možda, bio inspirisan događajima koji su se odigrali u Parizu prije nekoliko sedmica", rekao je ranije danas zvaničnik iz danske bezbednosne i obaveštajne službe novinarima Jens Madsen.

Madsen kaže da je napadač "bio inspirisan militantnom islamističkom propagandom koju je sačinila `Islamska država` i druge terorističke organizacije".

"Policija ispituje mogućnost da je napadač putovao u zone skuoba, poput Sirije i Iraka", dodao je Madsen.

Police shoot dead suspect after two deadly attacks on cafe and synagogue http://t.co/LSV1NS99qGpic.twitter.com/ruGrYYmIcX

— The Independent (@Independent) February 15, 2015

Događaju u kafeu prisustvovao je francuski ambasador Fransoa Zimerej, koji je pohvalio podršku Danske slobodi govora nakon napada u Parizu.

Očevici kažu da je ambasador jedva završio uvodnu reč kada je ođeknulo čak 40 pucnja ispred kafea, u koji je napadač pokušao da uđe.

BREAKING UPDATE: One man shot by #Copenhagen police at #Nørrebro Station http://t.co/bb4WmMIUvn#cphshootingpic.twitter.com/PsFiA06IO4

— RT (@RT_com) February 15, 2015

Organizatorka događaja u kafeu Hele Meret Briks rekla je za Rojters da je napadač nosio masku.

Nekoliko sati kasnije, tokom noći, pucnji su ispaljeni u sinagogi u drugom delu grada oko pola sata pešice od kafea.

Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je potvrđeno da je mrtav. U istom napadu ranjena su dva policajca.

Danska premijerka Hele Torning-Šmit opisala je prvi napad, koji nosi dosta sličnosti sa napadom na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u januaru, u Parizu, u kome je ubijeno 12 ljudi, kao "politički motivisan i stoga teroristički napad".

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da će ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev posetiti dansku prestonicu kasnije u toku dana.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je napad koji se u subotu dogodio u Danskoj "još jedan brutalni teroristički napad usmeren na naše fundamentalne vrednosti i slobode, uključujući slobodu govora".

Danska se našla na meti islamista nakon objavljivanja satiričnih karikatura proroka Muhameda, pre deset godina, koje su bile povod za nasilne proteste u brojnim muslimanskim zemljama, na kojima je bilo žrtava.

Vilks je izazvao kontroverzu 2007. svojim karikaturama proroka Muhameda, zbog kojih je dobio brojne pretnje smrću, a od 2010. živeo je od zaštitom švedske policije. Pre dve godine, jedna Amerikanka je osuđena na 10 godina zatvora u SAD zbog zavere da danskog karikaturistu ubije.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.