Napadač iz Indijanapolisa imao istoriju mentalnih bolesti i bio privođen zbog pretnji 2020.

Izvor: VOA, 17.Apr.2021, 09:42

Napadač iz Indijanapolisa imao istoriju mentalnih bolesti i bio privođen zbog pretnji 2020.

Napadač koji je u skladištu Fedeksa u Indijanapolisu ubio osmoro radnika, a potom i sebe, bio je 19-godišnji Brendon Hol koji je radio u Fedeksu i imao istoriju mentalnih oboljenja zbog kojih ga je prošle godina privodila policija, rekli su nadležni. Među žrtvama su četvoro Sika, trojica muškaraca i žena, ali policija i dalje ne može da utvrdi da li je napad rasno ili etnički motivisan. Masovno ubistvo, jedno od poslednjih u nizu u Americi za proteklih par meseci, dogodilo se u Fedeksovom centru blizu međunarodnog aerodroma u Indijanapolisu oko 11 uveče po lokalnom vremenu. Pucnjava iz automatskog oružja je trajala samo nekoliko minuta i bila je završena kada je policija stigla. Svedoci su opisali napad kao haotičan, napadač je počeo da puca još na parkingu, a nastavio u zgradi, pa ubijenih ima i napolju i unutra. Potom je pucao u sebe, kako da je policija i pronašla. Iz Fedeksa je saopšteno da je Hol radio u toj firmi do jeseni 2020, ali da ne mogu da pretpostave zbog čega se vratio. Napadač od ranije poznat policiji FBI je saopštio da je osumnjičeni bio smešten u odeljenje za mentalno obolele u pritvoru pošto je njegova majka u martu 2020. prijavila policiji da njen sin želi da se ubije u sukobu sa policajcem. Tada mu je oduzet pištolj i dao je iskaz FBI-u, a pretresena je i njegova soba. "Nema rasizma, niti nasilnog ekstremizma kao motiva. Nisu pronađeni tragovi krivičnog dela, pa mu je pištolj vraćen", rekli su tada u FBI-u. Masakr u Indijanapoisu je jedan u seriji masovnih ubistava u SAD ove godine, a organizacija Arhiva za oružano nasilje izračunala je da je samo 2021. godine u Americi bilo 147 masovnih ubistava.  Samo u Indijanapolisu, ovo je drugo masovno ubistvo ove godine. Prvo se dogodilo u janunaru kada je tinejdžer ubio četvoro članova svoje porodice i trudnu ženu. Masakri su se destili i u Atlanti, gde je ubijeno osam osoba, i u Bulderu, gde je ubijeno deset. Nijedna od žrtava u Indijanapolisu još nije formalno identifikovana. Ali, zajednica Sika, koja potiče iz Indije, saopštila je da je ubijeno četvoro njenih članova, a najmenje jedan je ranjen. Gurinder Sing Kalsa, lokalni biznismen i vođa zajednice Sika, kaže da su većina zaposlenih u Fedeksu bili pripadnici te zajednice. Reagujući na masovno ubistvo, predsednik Džo Bajden naredio da se zastave spuste na pola koplja i da Kongres donese strože propise o oružju. "Previše Amerikanaca svakog dana pogine zbog oružanog nasilja. To je mrlja na našem karakteru i cepa dušu svakog stanovnika ove zemlje": Bajden je najavio ograničene mere kojima bi se rešavao problek oružanog nasilja, uključujući i zabranu takozvanih "pištolja duhova" koji se praktično sami sastavljaju. Ali, mnogo strože mere su potrebne što će teško proći u Kongresu zbog protivljenja republikanaca.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

OVO JE MLADIĆ KOJI JE IZVRŠIO MASAKR U FEDEKSU Bio je bivši zaposleni kompanije, imao istoriju psihičke bolesti (FOTO, VIDEO)

Izvor: Kurir, 17.Apr.2021

Naoružani napadač koji je u petak ubio osmoro ljudi u objektu Fedeksa u američkom Indijanapolisu, ubivši potom i sebe, 19-godišnjak je i bivši zaposleni kompanije, sa istorijom psihičke bolesti, zbog čega je prošle godine završio u pritvoru, navode policija i zvaničnici FBI.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.