Napad zbog knjige Dragulj Medine

Izvor: B92, 28.Sep.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad zbog knjige "Dragulj Medine"

(beobook.com)

London -- Britanska policija uhapsila tri osobe zbog podmetanja požara u kancelarijama izdavačke kuće "Gibson skver", koja je najavila izdavanje knjige "Dragulj Medine".

Knjiga "Dragulj Medin" izazvala je negodovanje islamske zajednice. U saopštenju policije se navodi da su uhapšena trojica muškaraca od 40, 30 i 22 godine, koji su zadržani u u policijskoj stanici zbog sumnje da su počinili "planiranje, izvođenje i podstrekivanje terorističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akta".

Naoružani policajci su uhapsili dvojicu muškaraca na ulici ispred kancelarija izdavačke kuće u severnom delu Londona, dok je treća osoba uhapšena u blizini.

Policija je takođe saopštila da je podmetnut požar pričinio manju materijalnu štetu.

U saopštenju izdavačke kuće "Gibson skver" navodi se da su ovog meseca kupili autorska prava za štampanje knjige "Dragulj Medine" autorke Šeri Džons.

Druga britanska izdavačka kuća "Rendom Haus" odustala je ranije od njenog izdavanja zbog straha da bi knjiga mogla da "izazove nasilje".

"Dragulj Medine" bi trebalo da se pojavi u knjižarama u Velikoj Britaniji u oktobru.

Knjiga prati život Ajše, najmlađe žene proroka Muhameda koja je postala njegova verenica sa šest godina.

Džonsova je u avgustu izjavila Rojtersu da je šokirana time što je "Rendom Haus" odustao od štampanja njene knjige, jer, kako je rekla, "vrlo pažljivo sam pisala o Islamu i Muhamedu s ciljem da moja knjiga bude most između dve kulture".

Iz "Rendom hausa" je saopšteno da im je savetovano da ne objavljuju knjigu jer bi, kako je navedeno, "njen sadržaj mogao da bude uvredljiv za pojedine članove muslimanske zajednice što bi moglo da izazove nasilje".

Deset izdavačkih kuća, uključujući i izdavačke kuće iz Velike Britanije, otkupilo je prava na štampanje knjige.

Knjiga "Dragulj Medine" je povučena iz knjižara u Srbiji u avgustu kako bi se izbegao konfikt sa muslimanskom manjinom, međutim, kako je naveo izdavač, kasnije je vraćena u prodaju.

U mnogim muslimanskim zemljama, 2006. su izbili protesti zbog objavljivanja karikatura u danskim dnevnim novinama, na kojima je Muhamed prikazan sa turbanom koji podseća na bombu.

Knjiga "Satanski stihovi" britanskog autora Salmana Ruždija iz 1988. godine izazvala je nerede širom muslimaskog sveta.

Ruždi je bio primoran da ode u egzil na nekoliko godina jer ga je vrhovni muslimanski verski lider ajatolah Homeini, osudio na smrt, bacivši "fatvu" na njega.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeni zbog napada na izdavača knjige Dragulj Medine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Sep.2008

Britanska policija uhapsila je u subotu tri osobe zbog podmetanja požara u kancelarijama izdavačke kuće "Gibson skver" koja je najavila izdavanje knjige "Dragulj Medine", koja je izazvala negodovanje islamske zajednice. U saop&sc ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zapaljene kancelarije britanskog izdavača "Dragulja Medine"

Izvor: 24sata, 29.Sep.2008, 01:37

Britanska policija uhapsila je u subotu tri osobe zbog podmetanja požara u kancelarijama izdavačke kuće "Gibson skver", koja je najavila izdavanje knjige "Dragulj Medine". U saopštenju policije se navodi da su uhapšena trojica muškaraca od 40, 30 i 22 godine, koji su zadržani u pritvoru zbog sumnje...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.