Napad u Kabulu

Izvor: Politika, 13.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad u Kabulu

Samoubilačka akcija u blizini aerodaroma

U zajedničkoj operaciji međunarodnih i avganistanskih vojnih snaga na jugu te zemlje ubijen je najmanje 41 talibanski ekstremista prilikom pokušaja prelaska u Pakistan, izjavio je juče Gulam Dastagir Azad, guverner provincije Nimroz, i dodao da su pobunjenici ubijeni prethodnog dana dok su prolazili kroz susednu provinciju Helmand. On je rekao da su borbe trajale oko četiri sata, kao i da su međunarodne i avganistanske snage imale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podršku iz vazduha jer su u operaciji učestvovali američki borbeni helikopteri.

Azad je napomenuo da je među ubijenim pobunjenicima bilo 17 iz provincije Nimroz, kao i da je jedan od njih bio komandant talibana Tordžan Ešakzai.

Talibani, sa svojim komandantom na čelu, pokušavali su da pređu iz avganistanskih provincija Nimroz i Helmand u Pakistan, objasnio je guverner Gulam Dastagir Azad.

U međuvremenu, u operaciji u Helmandu, američke koalicione snage ubile su nekoliko desetina ekstremista tokom napada na talibansko uporište u oblasti Garmšir. U saopštenju vojske SAD navodi se da su talibani otvorili vatru na američke vojnike, na šta su ovi odgovorili i ubili nekoliko desetina ekstremista. Nakon sukoba, u uporištu je otkriveno nekoliko soba u kojima su se pakovali opijum, eksploziv, mitraljezi i municija, dodaje se u saopštenju.

Američke i avganistanske snage uhapsile su dvoje ljudi koji su učestvovali u švercu oružja i narkotika, a u susednoj provinciji Zabul avganistanska policija ubila je troje osumnjičenih i ranila šest u raciji u oblast Dai Čopan.

S druge strane, najmanje šest avganistanskih civila je poginulo, a ranjeno je 13 i četiri pripadnika američkih trupa koji su bili meta jučerašnjeg samoubilačkog napada koji su izveli talibani u blizini međunarodnog aerodroma u Kabulu, izjavio je pomoćnik avganistanskog ministra unutrašnjih poslova Munir Mangal. Bombaš, koji je napad izveo u vreme najveće gužve na aerodromu, nalazio se u vozilu, koje je udarilo u konvoj. Tom prilikom ranjena su četiri vojnika, koji su zadobili samo lakše povrede, i teško je oštećeno jedno vozilo, kao i nekoliko okolnih automobila, uključujući dva vozila međunarodnih snaga u Avganistanu, potvrdio je neimenovani portparol Međunarodnih koalicionih snaga u Avganistanu.

Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad. „Strane okupacione snage i njihovi avganistanski robovi trebalo bi da se pripreme za mudžahedinske samoubilačke i gerilske napade tokom leta. Ova godina biće najkrvavija”, zapretio je portparol talibana Zabiulah Mudžahid.

Ovaj islamistički pokret izveo je u prošloj godini oko 140 samoubilačkih napada širom Avganistana. Iako su strane trupe sve bolje u izbegavanju gubitaka u svojim redovima, većina od oko 200 žrtava su avganistanski civili.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija, generalni sekretar ove međunarodne organizacije Ban Ki Mun upozorio je da se bezbednosna situacija u Avganistanu, uprkos ozbiljnim akcijama američkih snaga i NATO-a, dramatično pogoršava, pri čemu je u incidentima tokom prošle godine ubijeno više od 8.000 ljudi.

Novi izveštaj generalnog sekretara UN najozbiljnije je upozorenje o sve lošijem stanju u Avganistanu, punih sedam godina posle američke invazije, pokrenute posle samoubilačkih napada Al Kaide na SAD septembra 2001.

Ban je istovremeno upozorio i na ozbiljnu eskalaciju samoubilačkih napada, jer je tokom prethodnih 12 meseci zabeleženo 160 takvih incidenata, u odnosu na 123 godinu dana ranije. Samoubilački napadi nisu bili uobičajeni, ali je takav trend ozbiljno poremećen od početka rata u Iraku 2003.

Pored sve lošijeg bezbednosnog stanja, Avganistan se u nekoliko prethodnih godina suočava i sa stalnim rastom proizvodnje sirovog opijuma, glavne sirovine za dobijanje heroina. U toj državi trenutno se proizvodi više od 7.000 tona ove droge godišnje, odnosno oko 93 odsto ukupne svetske produkcije.

S. Stijović

[objavljeno: 14/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.