Izvor: Blic, 18.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Irak vodi Britaniju u nemire

Napad na Irak vodi Britaniju u nemire

LONDON (BBC) - Glavna tema jučerašnjih izdanja britanskih listova jeste eventualna vojna akcija protiv Iraka. Listovi analiziraju šanse za uspeh takve akcije i njene političke posledice.

Obzerver na naslovnoj strani piše da je britanski vojni vrh upozorio premijera Tonija Blera da vojna akcija protiv Iraka ne može da uspe. S jedne strane, kažu najviši oficiri, ne postoji ličnost koja bi zamenila Sadama Huseina na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čelu Iraka, čime se šanse za njegovo svrgavanje drastično smanjuju, i sa druge, bez mirovnog rešenja za Bliski istok nema podrške arapskih zemalja, pre svega Saudijske Arabije, a bez upotrebe njenih vojnih baza je nemoguće voditi efikasnu ofanzivu na Irak, smatra britanski vojni vrh, a prenosi Obzerver.

Sandej telegraf piše da je britanski ministar unutrašnjih poslova Dejvid Blanket upozorio premijera Blera da bi vojna akcija protiv Iraka dovela do ozbiljnih građanskih nemira u samoj Britaniji. Ministar je navodno upozorio vladu da bi očekivani protesti na Bliskom istoku u slučaju vojne akcije lako mogli da se prenesu i na Britaniju gde, ocenjuje se, među muslimanima postoji veliko nezadovoljstvo pozicijom Blera u avganistanskom sukobu.

Indipendent on sandej napominje da Bler na samitu Evropske unije u Barseloni nije uspeo da dobije podršku drugih zemalja za eventualnu vojnu akciju mada su, dodaje list, evropski lideri bili oprezni i nisu izrazili javno protivljenje takvoj akciji.

Pojedine diplomate, naime, smatraju da su Nemačka i Francuska zaključile da se Amerika već odlučila za rat pa ne žele da se nađu u poziciji nekoga ko se tome otvoreno protivi. Te dve zemlje insistiraju na poštovanju rezolucija UN što im daje manevarski prostor jer bi Amerikanci vojnu akciju mogli da opravdaju postojećim rezolucijama Svetske organizacije, piše Indipendent on sandej.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.