Napad islamista na šiitsku džamiju – 27 mrtvih više od stotinu ranjeno

Izvor: Politika, 27.Jun.2015, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad islamista na šiitsku džamiju – 27 mrtvih više od stotinu ranjeno

KUVAJT – Broj žrtava samoubilačkog napada u šiitskoj džamiji u centru grada Kuvajta povećan je na 27, javila je kuvajtska televizija, pozivajući se na podatke kuvajtskog Ministarstva zdravlja.

Eksplozija je ođeknula tokom tradicionalne molitve petkom u džamiji Imama Al-Sadeka u četvrti El-Savabir u tom gradu.

Prema prelimarnim informacijama istrage, koje prenosi Kuvajtska novinska agencija, eksploziv je aktivirao bombaš-samoubica, koji je bio među vernicima u zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << džamije.

Prema lekarskim izvorima, broj ranjenih dostigao je 113, prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed al-Džaber al-Sabah, posetio je mesto nesreće, osuđujući napad kao pokušaj pretnje nacionalnom jedinstvu Kuvajta.

„Meta ovog incidenta je naš unutrašnji front, naše nacionalno jedinstvo”, rekao je kuvajtski emir prilikom posete ranjenih u bolnici Rojtersu.

Šeik Džaber je, međutim, naglasio da je „to za njih suviše teško” i da je Kuvajt mnogo jači, navodi britanska agencija.

Odgovornost za napad u saopštenju na društvenim mrežama preuzela je grupa „Islamska država” (IS), navodeći izvesnog Abu Sulejmana al-Muvaheda kao izvršioca.

Prema saopštenju IS u eksploziji su „ubijene i ranjene desetine ljudi”.

Kuvajtske vlasti uhapsile više osoba zbog napada na džamiju

DUBAI – Kuvajtske vlasti uhapsile su nekoliko osoba koje se sumnjiče da su umešane u samoubilački napad na šiitsku džamiju u centru grada Kuvajte, u kome je poginulo 27 osoba, saopštili su danas bezbendosni izvori.

„Izvedeno je više hapšenja (ljudi)... osumnjičenih da imaju veze sa bombašem-samoubicom”, izjavio je za Rojters neimenovani izvor u bezbendosnoj službi.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.