Naoružanje neće nikome pomoći

Izvor: B92, 26.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naoružanje neće nikome pomoći"

Mohamed el Baradej

Njujork -- Mohamed el Baradej kritikovao odluku SAD da pomogne snadbevanje naoružanjem svojih saveznika na Bliskom Istoku.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju El Baradej je reagovao na ponudu vlasti u Vašingtonu da pozajmi na deset godina Izraelu 30 milijardi dolara za nabavku vojne opreme. I Saudijskoj Arabiji, drugom američkom savezniku na Bliskom Istoku, ponuđena je vojna oprema, a sve u svrhu stvraranja protivteže susednom Iranu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Bacati još novca na naoružanje neće pomoći rešavanju krize", izjavio je za austrijski nedeljnik "Profil" El Baradej i dodao da bi novac pre trebalo trošiti na poboljšanje ljudskih prava, borbu protiv siromaštva i edukaciju.

Američki zvaničnici u svojim izjavama ističu zabrinutost zbog navodnog podržavanja militantnog libanskog pokreta Hezbolah, za šta optužuju Iran i Siriju. Vašington takođe smatra da Teheran pokušava da razvije nuklearno oružje, ali i da iranska vlast podržava šiitske pobunjenike u Iraku.

"Možete se ponašati kao u vreme hladnog rata u prošlosti. Ali, da li će to obezbediti sigurnost? Da li će to osigurati stabilnost? Neće", rekao je El Baradej austrijskom listu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.