Izvor: Blic, 28.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naoružani delfini u bekstvu

Naoružani delfini u bekstvu

Jedna od najbizarnijih posledica uragana 'Katrina', koji je pre više od tri nedelje opustošio južnu obalu Amerike, jeste bekstvo noružanih delfina iz vojne baze mornarice SAD. Kako prenosi britanski 'Gardijan', ukupno 36 posebno obučenih delfina pobeglo je iz akvarijuma oštećenog u uraganu i oni predstavljaju opasnost za kupače i surfere u Meksičkom zalivu.

Naime, delfini su dresirani da pucaju na teroriste i da pronalaze podvodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << špijune. Životinje koje spadaju u red najinteligentnijih na planeti naoružane su oružjem koje ispaljuje otrovne strelice.

Američka mornarica je priznala da trenira delfine za vojne svrhe, ali je iz Pentagon odbio da potvrdi ili da demantuje da je njih 36 nestalo tokom uragana.

Još od vremena hladnog rata armija SAD obučava delfine za misije pod oznakom 'napadni i ubij' i životinje su dresirane da postavljaju eksplozivne naprave na brodove terorista. Eksperti koji su upućeni u ovaj u najmanju ruku kontroverzni program tvrde da je od velike važnosti da delfini što pre budu pronađeni.

Istražitelj posledica prirodnih katastrofa Leo Šeriden (72), koji radi za Stejt department, kaže da je iz obaveštajnih izvora bliskih mornarici SAD i službama koje se brinu o priobalnom području dobio potvrdu o nestanku delfina.

- Veoma smo zabrinuti jer su ovi delfini trenirani da pucaju na ronioce u ronilačkim odelima, koji su tokom obuke simulirali napade terorista. Ukoliko ronioce ili surfere shvate kao špijune ili samoubice, mogli bi da na njih ispale otrovne strelice - kaže Šeriden. On ističe da je u pitanju specijalno oružje odnosno otrov kojim su strelice premazane:

- Poenta je da se potencijalni napadači ili špijuni uspavaju kako bi kasnije bili ispitani. Ali šta će se dogoditi ako nevini ronioci ili surferi ostanu satima u vodi? Životinje se kontrolišu putem radio-signala uz pomoć prijemnika na ogrlici.

Misterija nestalih delfina-ubica u Meksičkom zalivu isplivala je u javnost kada je iz akvarijuma na obali Misisipija tokom uragana nestala grupa delfina koji su bili 'zaposleni' u jednom akvaparku gde su zabavljali posetioce. Osam životinja iz te grupe pronađeno je uz pomoć američke mornarice, ali nisu vraćeni u akvarijum sve dok ih nisu pregledali naučnici iz armije. Šeriden je ubeđen da su naučnici želeli prvo da se uvere da se ne radi o delfinima-ubicama:

- Izgubljeni delfini potiču iz baze mornarice koja se nalazi u državi Luizijana nedaleko od jezera Pontčartrejn, koje se izlilo u naletu uragana i poplavilo Nju Orleans. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.