Najvreliji dani u istoriji Nemačke

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najvreliji dani u istoriji Nemačke

U sredu je zabeleženo 40,5 stepeni, a u četvrtak će biti još toplije, prognoziraju meteorolozi. Većina nema dileme – u pitanju su posledice klimatskih promena. Ako vrela leta postanu redovna, najveći problem biće suša.
U Gajlenkirhenu, na krajnjem zapadu Nemačke, na samoj granici sa Holandijom, verovatno često imaju problem da ih mešaju sa većim i poznatijim Gelzenkirhenom.

No, ova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << varoš je u sredu ispisala istoriju bez ikakve svoje zasluge – tamo je izmereno 40,5 stepeni, najviša temperatura ikada zabeležena u Nemačkoj.
Nemačka meteorološka služba još ispituje da li će rekord biti priznat, ali dok oni to urade, vrlo je moguće da će u četvrtak pasti novi rekordi.
Ovo su najtopliji dani u istoriji zemlje, a zvaničnih podataka ima sve od 1881. godine do danas.
Posebno je pogođen zapad zemlje, a manje od 30 stepeni biće samo na obalama Baltičkog i Severnog mora te na planinama višim od hiljadu metara.
"Nemoguće je stvarno se oporaviti tokom noćnog sna, danju su ljudi iscrpljeni", kaže meteorolog Dominik Jung.
"Treba nam kiša"
"Vrućina je zapravo uvek manji problem", rekao je nasuprot tome švajcarski meteorolog Jerg Kahelman za radio Dojčlandfunk.
On je kao mnogo veći problem naveo sušu, koja bi mogla da postane redovna pojava.
"Treba nam kiša", dodao je Kahelman, koji za izvesno drži da se ovde radi o posledicama klimatskih promena.
Prošlo leto bilo je četvrto najsušnije od početka merenja, a ovo preti da ga nadmaši. Nemački poljoprivrednici su prošlogodišnju štetu od suše procenili na dve do tri milijarde evra.
Nemačka je inače usred debate o tome kako zauzdati klimatske promene. Cilj je da do 2020. emisija ugljen-dioksida bude za 55 odsto manja nego 1990.
Zeleni sve popularniji
Utisak da su klimatske promene stigle i do srca Evrope te da je za njih najviše odgovoran čovek u velikom stilu se probio do političke scene.
Nemački Zeleni beleže rekordnu popularnost u anketama, dišući za vrat Hrišćansko-demokratskoj uniji.
U jednoj anketi pred evropske izbore u maju su Nemci označili klimatsku tematiku kao najvažniju za odluku kome dati glas – pitanje migracija bilo je tek na drugom mestu.
Vrelina se, međutim, i dalje posmatra kao vanredno stanje i oni koji nisu već otišli na letnje odmore dovijaju se da preguraju dan.
Klimatizovane kancelarije i stanovi su izuzetak – dugo se verovalo da to u Nemačkoj nije potrebno.
A i nije dobro za klimu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.