Najviše prestupa u Vatikanu

Izvor: B92, 17.Jan.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše prestupa u Vatikanu

Vatikan -- U Vatikanu je prošle godine izvršeno 1.300 delikata, čime je papska država, u kojoj zvanično živi 527 osoba, došla na vrh svetske liste prestupa po stanovniku.

Kako danas javlja verska informativna agencija VIA, pozivajući se na vatikanskog tužioca Nikolu Pikardija, krivični postupak je pokrenut za 171 delikt.

Skoro 90 odsto delikata se ubraja u "sitan kriminal" pod čim se podrazumeva prvenstveno džeparenje. Većina prestupnika ostala je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekažnjena jer su počinioci "pobegli" u Italiju.

U Vatikanu živi 527 ljudi, ali se u izveštaju napominje da treba imati u vidu da je prošle godine bilo čak 18 miliona posetilaca.

Pikardi je saopštio da su nove norme Vatikana protiv pranja novca strože nego u Italiji.

Papa je krajem prošle godine osnovao finansijsku informativnu službu za kontrolu kretanja novca i za saradnju sa drugim državama.

Služba treba da počne da radi u aprilu. Njen direktor još nije imenovan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.