Najveći program pomoći siromašnima u Indiji

Izvor: Politika, 04.Jul.2013, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći program pomoći siromašnima u Indiji

Prema jednoj prošlogodišnjoj studiji, procenjuje se da je 42 odsto indijske dece ispod pet godina neuhranjeno

Nju Delhi – Indijska vlada odobrila je veliki program pomoći u hrani za najsiromašnije stanovništvo, što je dugo odlagana mera koja se dovodi u vezu sa parlamentarnim izborima početkom iduće godine, prenosi Beta citirajući AFP.

Smatra se da će ovaj program biti najveći ovog tipa na svetu, sa planom da se pomoć u hrani obezbedi za skoro 70 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odsto stanovništva, što je oko 800 miliona ljudi. Predviđa se mesečno snabdevanje od tri do sedam kilograma žitarica po osobi, u zavisnosti od prihoda svakog pojedinca.

„Vlada je jednoglasno odobrila uredbu o bezbednosti u hrani”, objavio je ministar za ishranu K. V. Tomas i rekao da će tekst biti prosleđen indijskom predsedniku Pranabu Mukherdžiju da ga potpiše, čime će taj zakon odmah stupiti na snagu. Tekst će takođe biti poslat u parlament na odobrenje.

Ovom uredbom godišnji iznos subvencija će se podići na skoro 20 milijardi dolara, ocenjuju indijski zvaničnici koji kažu da je ova mera u centru izborne strategije Kongresne partije, vodeće stranke u vladajućoj koaliciji.

Program je snažno podržala Sonja Gandi, predsednica Kongresne partije, koja je insistirala da treba ispuniti obećanje dato glasačima na prethodnim izborima 2009. uprkos zabrinutosti o uticaju takvog jednog programa na javne finansije i cene hrane.

Indijci će imati izbore u prvoj polovini 2014. godine, a vlada premijera Manmohana Singa je u delikatnom položaju posle serije skandala o korupciji i u kontekstu usporavanja privrednog rasta.

Indija se i dalje bori da prehrani svoje 1,2 milijarde stanovnika, uprkos solidnom ekonomskom rastu poslednjih dvadeset godina.

Prema jednoj studiji objavljenoj prošle godine, za koju je premijer rekao da je razlog za „nacionalnu sramotu”, procenjuje se da je 42 odsto dece ispod pet godina neuhranjeno, a da među njima njih 58 odsto zaostaje u rastu zbog neuhranjenosti.

I sada ljudi koji žive ispod praga siromaštva imaju prava na subvencije za gas, brašno, đubrivo ili benzin, preko najvećeg sistema javne distribucije na svetu.

Međutim, kako navodi Frans pres, u ovoj haotičnoj zemlji poznato je da su programi pomoći neefikasni, i da su povezani sa endemskom korupcijom. Prema jednoj studiji koju je sprovela Komisija za plan 2005. oko 58 odsto žitarica koje je vlada kupila nije nikad stiglo do krajnjih korisnika kojima su namenjene.

objavljeno: 05.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.