Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća zabeležena ozonska rupa

Vašington -- Ozonska rupa nad Antarktikom je ove godine najveća od kada se ta pojava prati, kažu naučnici koji rade pri američkoj vladi.

"Od 21. do 30. septembra prosečna površina ozonske rupe bila je najveća otkad se vrše posmatranja, i iznosila je 27,4 miliona kvadratnih kilometara", kaže Pol Njumen, meteorolog koji radi u NASA. Izmerena površina ozonske rupe veća je od površine Severne Amerike.

Ozonska rupa je oblast u kojoj je ozbiljno oštećen ozonski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omotač, sloj u gornjoj atmosferi koji štiti Zemlju tako što blokira ultraljubičasto zračenje Sunca.

Naučnici upozoravaju da gasovi koje koriste ljudi, poput freona, oštećuju omotač, praveći rupu. Zbog toga je u proteklih nekoliko godina zabranjeno korišćenje proizvoda poput dezodoranasa u kojima je bilo freona.

Ozonskom rupom se smatra svaka oblast gde je ukupna količina ozona ispod 220 Dobsonovih jedinica. Očitavanje od 100 jedinica je količina ozona koja bi, kada bi se sav ozon iz te oblasti spustio na pritisak koji vlada na nivou mora i zamrznuo, formirala omotač od jednog centimetra.

Očitavanje od 250 Dobsonovih jedinica jednako je omotaču debljine od 2,54 centimetra. U najkritičnojoj oblasti izmereno je samo 1,2 Dobsonovih jedinica, što je pad u odnosu na 125, koliko je bilo u julu.

"Ti brojevi znače da je ozon bukvalno nestao iz tog sloja atmosfere", rekao je Dejvid Hofman, direktor Odeljenja za globalni nadzor pri Nacionalnoj istraživačkoj laboratoriji za okeane i atmosferu.

Zbog postojanja međunarodnog dogovora o zabrani upotrebe materija koje uništavaju ozon, istraživači smatraju da su supstance odgovorne za nastanak rupe doprle do Antarktika 2001, a mnoge od tih supstanci dugo opstaju u atmosferi.

Iako veličina ozonske rupe varira iz godine u godinu, naučnici očekuju lagani oporavak ozonskog omotača tek 2065.

"Nema veze sa Srbijom"

Miroslav Spasojević, pomoćnik direktora Uprave za zaštitu životne sredine, objašnjava da je antarktička ozonska rupa tako velika bila i 2001, a da se posle dve godine duplo smanjila.

"Ozonska rupa nije nad naseljenim delom planete. Po obodu te rupe se nalaze naseljene zemlje, kao što su Australija, Novi Zeland, a tu su i zemlje Južne Amerike. Oni su ugroženi jer dramatično povećanje oštećenja ozona prati povećanje UV-zračenja i u tom smislu treba voditi računa. Mi smo na geografskoj širini koja nema veze s tim", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.