Najveća razmena zarobljenika u Jemenu od početka sukoba

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2020, 20:12

Najveća razmena zarobljenika u Jemenu od početka sukoba

Zaraćene strane u Jemenu razmenile su danas najviše zarobljenika od početka izbijanja sukoba, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, što bi moglo da pokrene prekinute mirovne pregovore u zemlji posle više od pet godina građanskog rata, saopštili su zvaničnici.

Oslobađanje zatvorenika koje je počelo ove nedelje predstavlja napredak u sprovođenju dugo očekivanog sporazuma jemenskih pobunjenika Hutija, koje podržava Iran, i vlade Jemena koju podržava koalicija koju predvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Saudijska Arabija.

Međunarodni pritisak na stranke je bio da okončaju rat, koji je ubio hiljade civila i pokrenuo najgoru humanitarnu krizu na svetu.

"Srećni smo da je ova operacija uspešno završena, bez obzira na to koliko je izazovno bilo njeno sprovođenje" , rekla je portparolka Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Jemenu, koji je nadgledao razmenu.

Ona je izrazila je nadu da će to pomoći zaraćenim stranama da prevaziđu nepoverenje i ponovo pokrenu pregovore kako bi se "završila patnja miliona Jemenaca".

Nekoliko aviona koji su prevezli ukupno 352 oslobođena zatvorenika sletelo je danas u Sanu, glavni grad Jemena koji je pod kontrolom pobunjenika, i južni lučki grad Aden, sedište međunarodno priznate vlade, saopštio je Crveni krst.

Tokom dvodnevne razmene 1. 056 zatvorenika vratilo se kućama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.