Izvor: B92, 21.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća pljačka banke u S. Irskoj

Belfast -- Nepoznati lopovi opljačkali su više od 20 miliona funti (29 miliona eura) iz jedne banke u Belfastu.

Policija je saopštila da su pljačkaši u nedelju uzeli kao taoce članove porodica najmanje dvojice viših službenika Nordern banke, a zatim su lopovi te službenike primorali da ih u ponedeljak uveče, po zatvaranju banke, odvedu do glavnog trezora. Policija je o pljački obaveštena tek oko ponoći, šest sati nakon što su lopovi počeli da prazne sefove. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U napadu niko nije povređen, samo je jedan od otetih članova porodica hospitalizovan zbog promrzlina, koje je zadobio pod za sada nerazjašnjenim okolnostima. U trezoru na koji su se lopovi namerili, čuvan je novac za svih 95 filijala Nordern banke u Severnoj Irskoj, a upravo u predbožićno vreme u bankama se obično čuvaju izuzetno velike sume novca. Policija veruje da su pljačkaši za transport novca koristili kamion.

Nordern banka je saopštila da ne može da komentariše pljačku. "Prvi pokazatelji govore da su svi službenici bezbedni. To je naš glavni prioritet", saopštila je banka. Pljačka je usledila samo nedelju dana nakon što je vlasnik Nordern banke, Australijska nacionalna banka, objavila da će je prodati danskoj Danske bank.

Policija veruje da u Severnoj Irskoj deluje oko 80 većih zločinačkih bandi, od kojih su mnoge deo raznih paravojnih organizacija. Paravojna organizacija koja uživa najveću takvu reputaciju je Irska republikanska armija (IRA), koja je pristala da se pridržava primirja dogovorenog još 1997. godine, ali nije prestala da se bavi čitavim nizom kriminalnih delatnosti, uključujući šverc cigareta i nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.