Izvor: B92, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najveća napetost od vremena SSSR"

London, Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin će 1. i 2. jula posetiti Džordža Buša u njegovoj vikendici u državi Mejn.

Londonski mediji komentarišu da će do tog susreta doći u trenutku najveće napetosti u odnosima između Moskve i Vašingtona još od vremena Sovjetskog Saveza. Samit je zakazan dok raste zabrinutost Rusije zbog američkih planova da deo svog raketnog odbrambenog štita postavi u istočnoj Evropi.

Bivši rivali iz perioda hladnog rata, naglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fajnenšel tajms, ne slažu se ni po pitanju budućnosti Kosova, čiju nezavisnost SAD podržava.

Portparol Bele kuće Toni Snou izjavio je da je američko-ruska saradnja važna za rešavanje regionalnih sukoba, obustavljanje širenja oružja za masovno uništenje i borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Taj susret, piše Fajnenšel tajms, biće druga prilika za razgovor licem u lice između dvojice lidera u roku od samo mesec dana, budući da će se već iduće nedelje sastati u Nemačkoj, na godišnjem samitu Grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

Dopisnik Dejli telegrafa u izveštaju iz Moskve Bušov poziv Putinu opisuje kao poslednji pokušaj da se ublaži svakim danom sve dublja kriza u odnosima između Istoka i Zapada.

No, u trenutku u kojem je američki predsednik povukao taj pomirljivi potez, ruski zvaničnici su zaoštrili svoju retoriku. Naime, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima koji prate ministarski sastanak Grupe 8 u Potzdamu je izjavio da američki planovi za izgradnju odbrambenog štita narušavaju stratešku stabilnost i označavaju početak nove trke u naoružanju.

U međuvremenu, Putin je izjavio da je proba nove ruske interkontinentalne balističke rakete bila odgovor na unilateralne akcije nekih zemalja.

"Ne treba se plašiti takvih akcija Rusije jer one nisu agresivne. To je jednostavno oštar odgovor na unilateralne i neosnovane akcije naših partnera", rekao je Putin posle razgovora s grčkim kolegom Karolosom Papuljasom.

Ne pominjući direktno SAD, Putin je osudio pokušaje nametanja i "imperijalističkog" ponašanja u rešavanju međunarodnih odnosa. "Svet se promenio i opet je bilo pokušaja da se on učini unipolarnim. Neki akteri međunarodne scene žele da svima nametnu svoju volju", rekao je on.

Kondoliza Rajs, državana sekretarka SAD, kaže kako se SAD nadaju da će Rusija shvatiti, umesto što neprekidno brine, da nikako nije moguće da sistem ugrozi rusku nuklearnu snagu, posebno ako se uzme u obzir razmera ruske nuklearne snage.

"Primetila bih i da je Putin baš nedavno rekao da ruske rakete mogu da prevladaju, probiju i unište bilo koji štit koji bismo mi mogli da sagradimo. I mi smo s tim saglasni", kaže ona.

Zapadni zvaničnici kažu da su zbunjeni odbijanjem Kremlja da prihvati više puta izneta uveravanja da ruski nuklearni arsenal nije potencijalna meta američkih raketa, kao i neprihvatanjem poziva Rusiji da učestvuje u tom projektu, piše Dejli telegraf.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.