Izvor: Danas, 11.Apr.2023, 16:46

„Najveća je čast biti graditelj Novog Beograda“: Na današnji dan pre 75 godina počelo širenje prestonice na levu obalu Save

"Kada ovde već bude stajao ponosni Novi Beograd podignut svesno, planski i s ljubavlju voljom i rukama trudbenika, omladine, naroda, neka ova ploča kazuje i podseća: 11. aprila 1948. tri godine posle završetka Narodnooslobodilačke borbe, završene su pripreme za početak nove radne bitke u borbi za sreću i blagostanje naroda", zapis je književnika i revolucionara Čedomira Minderovića na spomen-ploči koja je postavljena na današnji dan pre 75 godina, a koju je otkrio tadašnji ministar Vlada Zečević.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

"Kad bih mogao da napišem nacionalnost, ja sam Novobeograđanin" VIDEO

Izvor: B92, 11.Apr.2023

Tog 11. aprila 1948. godine počelo je prebacivanje grada na levu obalu Save - počela je izgradnja Novog Beograda.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.