Najrobi:Vojska zauzela tržni centar

Izvor: B92, 22.Sep.2013, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najrobi:Vojska zauzela tržni centar

Najrobi -- Broj žrtava napada u Najrobiju povećan je na 68, saopštio je Crveni krst. Vojska Kenije javlja da je preuzela kontrolu nad većim delom tržnog centra.

Vojska Kenije je na Tviteru objavila da je preuzela kontrolu nad većim delom zgrade, i da je većina talaca na sigurnom, prenosi BBC.

Ranije je Crveni krst Kenije javio da je potvrđeno još devet žrtava terorističkog napada, tako da je broj mrtvih porastao na 68.

Tela su izneta iz tržnog centra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je kenijska vojska upala u kompleks i pokrenula operaciju protiv somalijskih ekstremista, preneo je Frans pres.

"Stalo nam je da sve taoce oslobodimo žive i zbog toga je ova operacija veoma osetljiva. Činimo sve da ovaj problem rešimo brzo", objavile su na svojoj Tviter stranici kenijske Odbrambene snage.

U saopštenju vojske navodi se i da su, u akciji u tržnom centru "Vestgejt", ranjena četiri vojnika, preneo je AFP.

Zvanično potvrđeni broj žrtava do sada je bio 59, ali je policija upozorila da bi on mogao da bude mnogo veći, sudeći po telima zatečenim u tržnom centru.

Kenijskai Krizni štab objavio je na Tviteru da se u tržnom centru čuje "sporadična pucnjava", a reporter agencije Frans pres preneo je da se, dok je vojska ulazila u kompleks, čula snažna eksplozija.

Tržni centar trenutno nadleću helikopteri vojske i policije, navodi francuska agencija.

Most of the hostages have been rescued and security forces have taken control of most parts of the building

— Kenya Defence Forces (@kdfinfo) September 22, 2013

Ivan Marović, nekadašnji lider Otpora, koji se trenutno nalazi u Najrobiju, kaže da je prekinuto medijsko pokrivanje ovog događaja nakon što je počela operacija vojske. On pretpostavlja da je novinarima naloženo da se sklone iz tržnog centra, pošto je u toku operacija zauzimanja zgrade gde se i dalje nalaze i otmičari i taoci.

Odgovornost za napad u tržnom centru "Vestgejt", preuzeo je pobunjenički pokret Al-Šabab, povezan sa terorističkom mrežom Al Kaida, navodeći da je masakr "direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista".

Tržni centar Vestgejt je popularan medju bogatim Kenijcima i strancima i u njemu se juče oko podneva nalazilo oko 1.000 kupaca kada su naoružani napadači upali i počeli da bacaju granate i pucaju iz automatskog oružja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.